ANALIȘTI | Cele mai probabile scenarii privind viitoarea alianță din Consiliul municipal Chișinău, după alegerile locale

  • 24 Octombrie 2019 13:45
ANALIȘTI | Cele mai probabile scenarii privind viitoarea alianță din Consiliul municipal Chișinău, după alegerile locale

Analiștii politici au păreri împărțite despre viitoarea alianță din Consiliul municipal Chișinău după alegerile locale din 20 octombrie, în condițiile în care nicio formațiune politică nu a acumulat numărul majoritar de voturi. Cele mai probabile scenarii par a fi o alianță PSRM-ACUM, similară celei la nivel central, sau să nu fie formalizată o coaliție, așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani, dar aceasta reprezintă un risc mai mare pentru buna administrare a capitalei. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Conform rezultatelor preliminare ale alegerilor locale, Partidul Socialiștilor va deține 22 de mandate de consilier din totalul de 51, Blocul ACUM – 19, Partidul Liberal – 3, Partidul Democrat și Partidul Șor câte două. Iar alte trei formațiuni – Partidul Unității Naționale, Mișcarea „Forța Nouă” și Partidul Comuniștilor – câte un mandat.

În aceste condiții, o alianță de centru-stânga sau de centru-dreapta ar fi greu de format, pentru că ar fi la limită, susține analistul politic Anatol Țăranu. De aceea, în opinia sa, cel mai probabil, va fi creată o coaliție la nivel local similară celei parlamentare, adică dintre Partidul Socialiștilor de stânga și Blocul Acum de centru-dreapta.

„La acest moment eu cred că faptul că socialiștii sunt predispuși să facă o astfel de alianță, iar cei de la Blocul ACUM sunt foarte evazivi în privința acestui subiect, vorbește despre aceea că șansele cele mai mari sunt pentru o alianță PSRM-ACUM. În toate celelalte cazuri e vorba de o alianță majoritară la limită, ceea ce va complica extrem de mult activitatea viitorului Consiliu.”

Anatol Țăranu nu exclude nici probabilitatea ca aleșii locali din Consiliul municipal să nu ajungă la un numitor comun și să nu fie creată o alianță formală, ceea ce reprezintă un risc pentru administrarea Chișinăului, deoarece nimeni nu-și va asuma responsabilitatea.

Totuși, în opinia analistului politic Veaceslav Berbeca, anume acesta ar fi și unul din cele mai probabile scenarii. Adică așa cum s-a întâmplat deseori și în fostele componențe ale Consiliului municipal Chișinău.

„De multe în CMC s-a votat pe interese și aceasta este una dintre marile probleme ale CMC. De multe consilierii municipali au făcut un fel de troc. Frica mea este ca această tradiție să fie continuată – alianță chipurile era, dar de multe ori se vota în funcție de interesele anumitor grupări.”

Amintim că după alegerile din 20 octombrie, candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar, Ion Ceban, a propus crearea unei alianțe cu Blocul ACUM în Consiliu. Contracandidatul său, Andrei Năstase, din partea Blocului ACUM, a declarat însă că nu discută despre crearea unei coaliții la nivel local.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău