ANALIȘTI | Cea mai probabilă coaliție PSRM-PDM - fără unitate de păreri, dar cu anumite temeri
-
03 Aprilie 2019 13:06
Discuțiile de ieri, 2 aprilie, dintre liderii Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat, în prezența președintelui Igor Dodon, confirmă că cel mai probabil scenariu prost-electoral va fi o alianță dintre cele două formațiuni, susțin analiștii politici. Totuși, ei nu exclud și probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate.
La întrevederea de la președinție cel mai probabil lucrurile nu au fost stabilite, dar aceste discuții vor trebui să continue, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul Cornel Ciurea. El consideră că cel mai probabil scenariu este o coaliție PSRM-PDM, chiar dacă negocierile nu vor fi ușoare.
„Există șanse să fie creată o coaliție între PDM și PSRM. Pentru moment, această coaliție este cea mai probabilă. Însă, eu cred că aceste negocieri nu se vor încheia rapid. Negocierile vor fi, din punctul meu de vedere, destul de chinuitoare, pentru că sunt foarte multe elemente care despart aceste partide”.
Și analistul politic Veaceslav Berbeca este de părere că, reieșind din situația actuală, o alianță dintre cele două partide este un scenariu destul de probabil. În opinia sa, în cadrul PSRM nu există o unitate de păreri în această privință, astfel încât, dacă nu se va ajunge la un consens, nu poate fi exclus nici scenariul alegerilor anticipate.
„Urmează să vedem cum vor evolua lucrurile, dar înțelegem că în cadrul PSRM nu există o decizie fermă în privința ideii de a crea o alianță cu PDM. Asta nu înseamnă că nu vor crea, dar există anumite temeri. Totodată nu exclus că dacă PSRM nu se va determina să creeze o coaliție cu PDM să avem și alegeri anticipate”.
Amintim că socialiștii și democrații au avut marți primele consultări oficiale, mediate de președintele Igor Dodon, în vederea creării unei alianțe de guvernare după alegerile parlamentare. Liderii PSRM și PDM au vorbit despre viziuni comune în special pe domeniul social, dar și despre divergențele de ordin politic între cele două formațiuni.
Blocul ACUM nu a participat la discuții, cerând mai întâi adoptarea unui pachet legislativ care să permită așa-numita deoligarhizare a Republicii Moldova.
Igor Dodon nu a invitat la discuții și Partidul Șor, invocând faptul că această formațiune dispune de un număr insuficient de mandate pentru a putea influența negocierile.
sursa foto: tv8