ANALIȘTI | Atâta timp cât Maia Sandu nu dispune de o majoritate parlamentară și un Guvern care să o susțină, punerea în aplicare a înțelegerilor convenite la Kiev este incertă

  • 13 Ianuarie 2021 13:17
ANALIȘTI | Atâta timp cât Maia Sandu nu dispune de o majoritate parlamentară și un Guvern care să o susțină, punerea în aplicare a înțelegerilor convenite la Kiev este incertă

Vizita de ieri a Maiei Sandu la Kiev și discuțiile cu oficialii ucraineni ar putea să contribuie la relansarea relațiilor dintre cele două state. Totuși, există un șir de probleme și divergențe serioase, iar în condițiile în care la Chișinău Maia Sandu nu dispune de o majoritate parlamentară și un Guvern care să o susțină, punerea în aplicare a înțelegerilor convenite este deocamdată incertă, consideră analiștii politici.

În cadrul vizitei sale la Kiev, Maia Sandu a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și cu premierul și șeful Legislativului țării vecine. Printre principalele subiecte au fost reglementarea transnistreană și problemele comune de securitate cu care se confruntă ambele state, asigurarea securității energetice și impulsionarea comerțului.

Totodată, cei doi președinți au anunțat și câteva inițiative precum construcția unei magistrale între Chișinău și Kiev, inclusiv a unui pod în regiunea orașului Soroca, simplificarea procedurii de traversare a frontierei, dar și un Consiliu comun la nivel prezidențial. Nu a fost anunțată, însă, nicio decizie concretă în privința hidrocentralelor de pe Nistru pe care intenționează să le construiască Ucraina și care ar pune în pericol calitatea apei râului.

Vizita Maiei Sandu în Ucraina și discuțiile purtate cu Volodimir Zelenski ar putea conduce la relansarea relațiilor dintre cele două state, urmând să fie tratate cu o atenție specială problemele existente între Chișinău și Kiev, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în politică externă Iulian Groza.

„Această vizită și rezultatele anunțate ar putea să contribuie la relansarea relațiilor bilaterale nu doar la nivelul președinților. Având în vedere agenda ambițioasă trasată de cei doi președinți există cel puțin dorință și voință pentru a merge mai departe în relațiile bilaterale, dincolo de problemele nerezolvate timp de mai mulți ani, care însă vor trebui abordate cu o atenție specială”, a spus expertul. 

Principala înțelegere concretă la care s-a ajuns în timpul vizitei este autostrada Chișinău-Kiev, consideră analistul Nicolae Negru. În opinia sa, o colaborare bună dintre Chișinău și Kiev ar putea influența decisiv procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Însă, potrivit expertului, între Republica Moldova și Ucraina există probleme nerezolvate de mai mulți ani, în plus, la Chișinău nu există un parlament și un Guvern care să sprijine realizarea în practică a proiectelor convenite la Kiev.

„În relațiile dintre Kiev și Chișinău sunt probleme foarte serioase și divergențe de interese și nu o să fie foarte ușor. Mai cu seamă în condițiile în care Maia Sandu nu are sprijin politic în Parlament, perspectiva acestor relații rămâne deocamdată neclară pentru noi”, a declarat Nicolae Negru. 

Amintim că aceasta a fost prima vizită peste hotare a Maiei Sandu în calitate de președinte. Aceasta a fost și prima vizită la nivel de șef de stat la Kiev, având în vedere că predecesorul Maiei Sandu nu a reușit să restabilească relațiile cu Ucraina, după ce a declarat că peninsula Crimeea aparține de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău