Analist politic, despre cele trei demisii guvernamentale: Premierul este dator cu explicații publice pentru aceste remanieri neașteptate

  • 14 Iulie 2023 13:26
Analist politic, despre cele trei demisii guvernamentale: Premierul este dator cu explicații publice pentru aceste remanieri neașteptate

Anunțul premierul Dorin Recean despre cele trei demisii guvernamentale este calificat de analiștii politici, Nicolae Negru și Ion Tăbârță, drept unul surprinzător, mai ales în condițiile în care doi dintre miniștri demisionari, Ana Revenco, de la Interne și Anatol Topală, de la educație, au fost păstrați în funcție inclusiv după căderea Guvernului Gavriliță, transmite Radio Chișinău.

Deși nu se cunosc exact motivele demisiilor, plecarea celor 3 miniștri din funcție ar putea sugera fie conflicte interioare, care nu au ajuns în spațiul public, fie o atitudine mai puțin tolerantă a premierului Dorin Recean, când acesta nu este mulțumit de anumite lucruri, consideră analistul politic Nicolae Negru. Comentatorul susține că premierul este dator cu explicații publice pentru aceste remanieri neașteptate și care, în modul în care au fost anunțate, ar știrbi oarecum din procesul democratic. 

„Era normal ca acești miniștri să iasă ei într-o conferință de presă și să anunțe ei motivele demisiilor, sau premierul ar fi putut să facă lucrul acesta. Am putea să îi reproșăm primului ministrul,, și în general întregii guvernări, lipsa de transparență, de respect pentru democrație. Aceasta demisie neașteptată ar sugera că există anumite conflicte în interiorul guvernului, sau posibil, și ar fi regretabil dacă ar fi așa, că domnul prim-ministru nu poate gestiona responsabilitățile care îi revin”, a spus Negru.

Analistul Nicolae Negru mai spune că din observații, demisiile celor trei miniștri, care nu au ieșit în evidență prin gafe majore, nu ar fi justificate.

Și analistul politic Ion Tăbârță susține că remanierea guvernamentală anunțată astăzi de premierul Dorin Recean este una surprinzătoare.

„Legat de domnul Topală, cumva surprinde această demisie. Pentru că ea putea să survină la instituirea Guvernului Recean. Același lucru putem spune și de doamna Ana Revenco. Activitatea domneai a început să fie apreciată în rândul analiștilor. Ne aducem aminte rolul ministerului de intenre în a menține situația sub control în timpul tentativelor de destabilizare a situației Rep. Moldova, în toamna și iarna acestui an. Ministerul și doamna Revenco s-au descurcat bine. Referitor la doamna Dabija, am văzut o serie de proiecte, convenite probabil și până la ea, cu România, Ucraina, sunt în proces de derulare”, a menționat Tăbârță.

Remanierea ar sugera, în opinia lui Ion Tăbârță o abordare diferită a actualului șef al Executivului în comparație cu predecesoarea lui, Natalia Gavrilița – o disponibilitate mai mare de a demite miniștri dacă lucrurile nu merg bine.

Guvernul Recean a fost învestit la 16 februarie.

Principalele priorități ale mandatului său sunt  deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, asigurarea ordinii în instituțiile de stat, dezvoltarea economică, continuarea reformei justiției și accelerarea luptei cu corupția.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău