Analist politic de la București: Pentru cei care vor să se aventureze în destabilizarea politicii Republicii Moldova, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj clar

  • 23 Februarie 2023 12:09
Analist politic de la București:  Pentru cei care vor să se aventureze în destabilizarea politicii Republicii Moldova, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj clar

Declarația de aseară a președintelui Klaus Iohannis, precum că România este pregătită să ajute Republica Moldova în orice scenariu, nu este doar o afirmație de sprijin pentru Republica Moldova, ci și un avertisment pentru cei care vor continua să folosească metode de destabilizare la Chișinău, este de părere politologul de la București, Cristian Pârvulescu. Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, comentatorul a sugerat că ar putea fi vorba chiar de un sprijin militar din partea României. De aceeași părere este și istoricul Octavian Țâcu. Totodată, el observă că liderul de la Cotroceni nu ar fi  făcut afirmația dată, fără ca aceasta să fie coordonată, în prealabil, cu înalți oficiali NATO și ai Uniunii Europene, transmite Radio Chișinău.

La finalul summitului extraordinar al liderilor statelor de pe flancul estic al NATO, de la Varșovia, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că România este pregătită și dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu, în contextul tendințelor de destabilizare a situației.

„Da, România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice – repet - în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde, evident, de evoluția situației geopolitice”, a spus Klaus Iohannis.

Declarația lui Klaus Iohannis nu este doar o afirmație de sprijin pentru Republica Moldova, ci și un avertisment pentru cei care vor continua să folosească metode de destabilizare la Chișinău, consideră politologul de la București, Cristian Pârvulescu. El a sugerat că ar putea fi vorba chiar de un sprijin militar din partea României. 

„Asta înseamnă că oricare ar fi tipul de intervenție pe care Rusia îl va folosi, dar ne putem imagina că Rusia ar putea încerca destabilizarea, inclusiv militară, a Moldovei, folosind trupele din Transnistria. Chiar și în aceste scenarii, România va sprijini Moldova. Pentru cei care vor să se aventureze în destabilizarea politicii Moldova, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj clar. (...) România are pregătite toate scenariile de sprijin pe care Republica Moldova le va agrea, inclusiv din punct de vedere militar, ceea ce sperăm că nu se va întâmpla, deși situația devine pe zi ce trece tot mai tensionată”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Declarația liderului de la Cotroceni arată două componente importante, observă la rândul său istoricul și politologul, Octavian Țâcu. Prima se referă la voința politică a României de a susține Republica Moldova, inclusiv militar.

„Al doilea aspect este, desigur, coordonarea acestei declarații cu înalți oficiali NATO și UE. România este un membru al UE și NATO. După cum știm, țările membre NATO nu fac declarații de asemenea gen fără o coordonare prealabilă”, a spus Octavian Țîcu.

Întrebat despre tendințele de destabilizare a Republicii Moldova, Klaus Iohannis a precizat că România nu are informații că acțiuni practice ar fi iminente, dar a precizat că nu trebuie subestimată importanța atacurilor informaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău