Analist/ De ce Igor Dodon folosește un ”limbaj mediocru” și multe rusisme

  • 25 Iulie 2020 15:15
Analist/ De ce Igor Dodon folosește un ”limbaj mediocru” și multe rusisme

Președintele Igor Dodon utilizează frecvent rusisme sau pur și simplu vorbește în rusă, constată analistul politic Dionis Cenușă. În opinia sa, logica acestui tip de discurs este simplă: ”acest tip de comunicare o are majoritatea populației, indiferent de vârstă. Este neclară nedumerirea anumitor voci, când zilnic, reprezentanți din toate taberele politice, mass-media, societatea civilă etc. folosesc anume așa tip de limbaj. Dodon nu face altceva decât să copieze și perpetueze”, a remarcat Dionis Cenușă.

Expertul este de părere că acest ”limbaj mediocru” i-ar oferi un avantaj lui Igor Dodon, în comparație cu președinta PAS, Maia Sandu, care ”își menține un stil elevat de română vorbită și scrisă” și nu folosește aproape deloc limba rusă în comunicarea publică.

”Una din cheile spre un succes electoral este comunicarea cu alegătorii și în limba acestora - structurarea gândurilor, conținut și canalele de transmitere (inclusiv limba). Din acest punct de vedere, Igor Dodon mizează pe un limbaj simplu și direct. Populismul lingvistic se va acutiza în timpul rămas până la alegeri, iar Igor Dodon are mulți competitori cu care acesta se va lupta pentru categoriile largi de populație. Voronin și Usatîi ar fi principalii exponenți politici, care similar lui Dodon, recurg la retorica mediocră, atât din motiv de eficiență a transmiterii mesajului, cât și a constrângerilor culturale individuale”, subliniază Dionis Cenușă, pe pagina sa de Facebook.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău