Analist american despre declarația lui Lavrov: Putin vrea să continue Războiul rece

  • 11 Iunie 2016 10:32
Analist american despre declarația lui Lavrov: Putin vrea să continue Războiul rece

Săptămâna trecută l-am întrebat pe distinsul analist american Stephen Blank cum comentează declarația ministrului rus de externe Serghei Lavrov care a spus “nu va exista un nou război mondial”, la câteva zile după ce președintele Rusiei Vladimir Putin amenința România și Polonia că vor fi țintele armamentului rusesc pentru că au acceptat instalarea bateriilor…

Săptămâna trecută l-am întrebat pe distinsul analist american Stephen Blank cum comentează declarația ministrului rus de externe Serghei Lavrov care a spus “nu va exista un nou război mondial”, la câteva zile după ce președintele Rusiei Vladimir Putin amenința România și Polonia că vor fi țintele armamentului rusesc pentru că au acceptat instalarea bateriilor antirachetă americane pe teritoriul lor. Stephen Blank și-a  amintit că în 2008 Lavrov a fost la Varșovia și a spus: “, dacă acceptați bateriile antirachetă americane pe teritoriul vostru, vom considera Varșovia o țintă. Vă asigur că Varșovia era o țintă înainte de asta, a încheiat domnul Blank. Stephen Blank este expert în probleme legate de Rusia și fosta Uniune Sovietică. A predat în mai multe instituții de învățământ superior pentru pregătire militară din SUA, acum lucrează la Consiliul American pentru Politică Externă din Washington și are articole în cele mai prestigioase publicații americane. A participat la Conferința Lidershipul României în probleme de securitate în Sud-Estul Europei la București.  După conferință l-am întrebat cum interpretează comportamentul Rusiei de astăzi :

Dr. Stephen Blank: Este o greșeală să considerăm  că a răspunde Moscovei înseamnă război rece. Războiul rece s-a încheiat. Războiul rece a început cam prin 1945 și a durat până prin 1991 sau 1989, depinde cum doriți să considerați. Sistemul mondial presupunea, în esență, două supraputeri mondiale, bipolaritate, două blocuri în competiție – o confuntare ideologică și geopolitică. Domnul Putin vrea să continue Războiul rece. El nu este în stare să vadă dincolo de războiul rece și Rusia, după cum am spus la conferință, nu poate să vadă dincolo de bipolaritatea cu SUA – cel puțin în Europa, Asia este o altă poveste, la fel și Orientul Mijlociu. Rusia vrea ca SUA să o considere egală lor și să decidă lucrurile peste capetele puterilor mai mici. Cert este că imperialismul și acest tip de gândire sunt  inerente naturii statului rus. Problema nu este doar Putin, problema este statul rus, este Rusia, cultura acestui stat. Domnul Elțin nu a fost un democrat, nu a trăit având în spate democrație, a fost un autocrat și a lasat în urmă autocrație în evolutie, iar Putin, - care este o creatură a KGB-ului și gândește în acesti parametri – a moștenit-o și a crescut-o. Și astfel, ei nu au acceptat niciodată Ucraina ca stat independent. Putin a spus-o de nenumarate ori – din punctul lui de vedere nu exista Ucraina independentă,  în ce-l privește pe el există “my – odnoi krovi”, suntem de același sânge. Cu alte cuvinte : ucrainenii sunt ruși, și nu au dreptul la o existență independentă ca stat sau ca și cultură. Să uitați de tratate, tratatele nu înseamnă nimic. Dacă Ucraina este independentă, iar Rusia nu poate fi o mare putere, Rusia este incompletă. La fel, dacă Rusia este sa fie o mare putere și o autocrație cu tot ce deriva aici din punctul de vedere al Rusiei, înseamnă că statele baltice, republicile cehă și slovacă, Ungaria, Romania și Bulgaria – de asemenea nu sunt independente. Iar integritatea lor teritorială este… negociabilă.

S. Botar: Dar vorbim de Putin, nu de Rusia?

Dr. Stephen Blank: Vorbim de Rusia. Pentru ca Putin a construit un sistem. Sau a finalizat edificarea unui sistem.

Ceea ce trebuie să facă România este să-și construiască apararea internă și externă. Dacă vorbim de domeniul militar, eu cred că România are nevoie de apărarea sa teritorială și a intereselor sale politice atât în zona Mării Negre – aparare maritimă și aeriană, - dar în aceeași măsură și aparare terestră și să găsească o cale să le integreze cu apararea NATO. Aici nu se pune problema de a raspunde la provocari, ca atare, ci sa nu permita sa se produca provocarile. Cu cat mai puternica devine Romania la nivel intern, prin lupta impotriva coruptiei, prin imbunatatirea guvernantei si a economiei, realizarea securitatii energetice, printr-o mai mare democratizare, deci cu cat mai puternica devine Romania intern, cu atat mai putin va fi capabila Rusia sa-si joace aceste jocuri cu Romania.Cu cat va deveni mai puternica si vecinantatea , iar Romania a avut niste succese in acest sens in ultimul timp, cu atat si alte guverne vor fi tentate sa urmeze acelasi parcurs.

Si ceea ce trebuie sa intelegem este ca, din pacate, nu exista o entitate organizata cu numele Europa. Nu exista o singura voce, sunt mai multe voci. Si inca voci discordante, care nici macar nu cinta aceeasi muzica sau in acelasi cor. Mai mult, ca american, consider ca noi an neglijat Europa si sper ca urmatorul presedinte sa acorde mai mult interes Europei si sa proiecteze un program, impreuna cu Europa, care sa revitalizeze ideea europeana , sa revitalizeze economiile. Pentru ca Europa trebuie sa-si recastige nervul, dinamismul si.. mostenirea culturala. Este singura cale prin care Europa – ca entitate, - se poate dezvolta, poate deveni mai integrata, mai democrata,mai prospera, poate avea mai multa securitate. Si va reusi sa reziste crizei migrantilor. Singura cale de a face fatza imigrantilor este sa-I asimilati. Ei vor continua sa vina, indiferent ce vom face noi, pentru ca ei fug din fatza unor situatii intolerabile. Care este optiunea lor, sa ramana in Siria si sa fie omoriti sau sa vina in Europa, unde pot fi in viata si pot avea un viitor? Daca vor fi integrati si asimilati, si imi dau seama ce dificultati implica aceasta,  aveti sansa de a va regenera o parte din dinamism si ii puteti ajuta pe ei sa ajunga la o stabilitate. Altminteri,daca nu sint integrati si se afla la Bucuresti sau in Helsinki sau la Londra, vom ajunge la situatia palestiniana: oameni care stau in tabere de refugiati de 60 de ani, framantandu-si durerile.

S. Botar: Cum faci față razboiului informational?

Dr. Stephen Blank: Fiecare tara, individual sau colectiv elaboreaza o strategie de contracarare. Ce faci? Dai in vileag minciunile. Nu lasi niciodata minciunile sa fie luate de bune si considerate a fi adevaruri. Si trebuie date in vileag retelele din spatele lor ca fiind in solda Moscovei. Dai in vileag oamenii care lucreaza pentru ei. Dai in vileag retelele de spionaj si agentii de influenta. Adevarul. Un judecator la Curtea suprema a SUA spunea – lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant. La fel, daca scoti la lumina minciunile si pe cei care mint – asta e cea mai buna solutie.

Saptamana trecuta l-am intrebat pe distinsul analist american Stephen Blank cum comenteaza declaratia ministrului rus de externe Serghei Lavrov care a spus “nu va exista un nou razboi mondial”, la cateva zile dupa ce presedintele Rusiei Vladimir Putin ameninta Romania si Polonia ca vor fi tintele armamentuuil rusesc pentru ca au acceptat instalarea bateriilor antiracheta americane pe teritoriul lor. Stephen Blank si-a  amintit ca in 2008 Lavrov a fost la Varsovia si a spus: “, daca acceptati bateriile antiracheta americane pe teritoriul vostru, vom considera Varosvia o tinta. Va asigur ca Varsovia era o tinta inainte de asta, a incheiat domnul Blank. Stephen Blank este expert in probleme legate de Rusia si fosta Uniune Sovietica. A predat in mai multe institutii de invat superior pentru pregatire militara din SUA, acum lucreaza la Consiliul American pentru Politica Externa din Washington si are  articole in cele mai prestigioase publicatii americane. A participat la Conferinta Lidershipul Romaniei in probleme de securitate in Sud-Estul Europei la Bucuresti.  Dupa conferinta l-am intrebat cum interpreteaza comportamentul Rusiei de astazi :

Dr.Stephen Blank : Este o greseala sa consideram  ca a raspunde Moscovei inseamna razboi rece. Razboiul rece s-a incheiat. Razboiul rece a inceput cam prin 1945 si a durat pina prin 1991 sau 1989, depinde cum doriti sa considerati. Sistemul mondial presupunea, in esenta, doua supraputeri mondiale, bipolaritate, doua blocuri in competitie – o confuntare ideologica si geopolitica. Domnul Putin vrea sa continue Razboiul rece. El nu este in stare sa vada dincolo de razboiul rece si Rusia, dupa cum am spus la conferinta, nu poate sa vada dincolo de bipolaritatea cu SUA – cel putin in Europa, Asia este o alta poveste, la fel si Orientul Mijlociu. Rusia vrea ca SUA sa o considere egala lor si sa decida lucrurile peste capetele puterilor mai mici. Cert este ca imperialismul si acest tip de gandire sunt  inerente naturii statului rus. Problema nu este doar Putin, problema este statul rus, este Rusia, cultura acestui stat. Domnul Eltin nu a fost un democrat, nu a trait avand in spate democratie , a fost un autocrat si a lasat in urma autocratie in evolutie, iar Putin, - care este o creatura a KGB-ului si gandeste in acesti parametri – a mostenit-o si a crescut-o. Si astfel, ei nu au acceptat niciodata Ucraina ca stat independent. Putin a spus-o de nenumarate ori – din punctul lui de vedere nu exista Ucraina independenta,  in ce-l priveste pe el exista “my – odnoi krovi”, suntem de acelasi singe. Cu alte cuvinte : ucrainenii sunt rusi, si nu au dreptul la o existenta independenta ca stat sau ca si cultura. Su uitati de tratate, tratatele nu inseamna nimic. Daca Ucraina este independenta , iar Rusia nu poate fi o mare putere , Rusia este incompleta. La fel, daca Rusia este sa fie o mare putere si o autocratie cu tot ce deriva aici din punctul de vedere al Rusiei, inseamna ca statele baltice, republicile ceha si slovaca, Ungaria, Romania si Bulgaria – de asemenea nu sunt independente. Iar integritatea lor teritoriala este… negociabila.

S.Botar: Dar vorbim de Putin, nu de Rusia?

Dr.Stephen Blank: Vorbim de Rusia. Pentru ca Putin a construit un sistem. Sau a finalizat edificarea unui sistem.

Ceea ce trebuie sa faca Romania este sa-si construiasca apararea interna si externa. Daca vorbim de domeniul militar, eu cred ca Romania are nevoie de apararea sa teritoriala si a intereselor sale politice atat in zona Marii Negre – aparare maritima si aeriana, - dar in aceeasi masura si aparare terestra si  sa gaseasca o cale sa le integreze cu apararea NATO. Aici nu se pune problema de a raspunde la provocari, ca atare, ci sa nu permita sa se produca provocarile. Cu cat mai puternica devine Romania la nivel intern, prin lupta impotriva coruptiei, prin imbunatatirea guvernantei si a economiei, realizarea securitatii energetice, printr-o mai mare democratizare, deci cu cat mai puternica devine Romania intern, cu atat mai putin va fi capabila Rusia sa-si joace aceste jocuri cu Romania.Cu cat va deveni mai puternica si vecinantatea , iar Romania a avut niste succese in acest sens in ultimul timp, cu atat si alte guverne vor fi tentate sa urmeze acelasi parcurs.

Si ceea ce trebuie sa intelegem este ca, din pacate, nu exista o entitate organizata cu numele Europa. Nu exista o singura voce, sunt mai multe voci. Si inca voci discordante, care nici macar nu cinta aceeasi muzica sau in acelasi cor. Mai mult, ca american, consider ca noi an neglijat Europa si sper ca urmatorul presedinte sa acorde mai mult interes Europei si sa proiecteze un program, impreuna cu Europa, care sa revitalizeze ideea europeana , sa revitalizeze economiile. Pentru ca Europa trebuie sa-si recastige nervul, dinamismul si.. mostenirea culturala. Este singura cale prin care Europa – ca entitate, - se poate dezvolta, poate deveni mai integrata, mai democrata,mai prospera, poate avea mai multa securitate. Si va reusi sa reziste crizei migrantilor. Singura cale de a face fatza imigrantilor este sa-I asimilati. Ei vor continua sa vina, indiferent ce vom face noi, pentru ca ei fug din fatza unor situatii intolerabile. Care este optiunea lor, sa ramana in Siria si sa fie omoriti sau sa vina in Europa, unde pot fi in viata si pot avea un viitor? Daca vor fi integrati si asimilati, si imi dau seama ce dificultati implica aceasta,  aveti sansa de a va regenera o parte din dinamism si ii puteti ajuta pe ei sa ajunga la o stabilitate. Altminteri,daca nu sint integrati si se afla la Bucuresti sau in Helsinki sau la Londra, vom ajunge la situatia palestiniana: oameni care stau in tabere de refugiati de 60 de ani, framantandu-si durerile.

 

S.Botar: Cum faci față razboiului informational?

Dr.Stephen Blank: Fiecare tara, individual sau colectiv elaboreaza o strategie de contracarare. Ce faci? Dai in vileag minciunile. Nu lasi niciodata minciunile sa fie luate de bune si considerate a fi adevaruri. Si trebuie date in vileag retelele din spatele lor ca fiind in solda Moscovei. Dai in vileag oamenii care lucreaza pentru ei. Dai in vileag retelele de spionaj si agentii de influenta. Adevarul. Un judecator la Curtea suprema a SUA spunea – lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant. La fel, daca scoti la lumina minciunile si pe cei care mint – asta e cea mai buna solutie. - See more at: http://romania-actualitati.ro/interviu_cu_analistul_american_stephen_blank-90929#sthash.pslYb3An.dpuf
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău