Analist: Președinția lituaniană la UE va favoriza Republica Moldova

  • 01 Iulie 2013 14:19
Analist: Președinția lituaniană la UE va favoriza Republica Moldova

Lituania a preluat luni, 1 iulie, președinția rotativă a Uniunii Europene, pe care o va deține până la 31 decembrie.

Pe durata președinției sale va avea loc summitul Parteneriatului Estic la care Republica Moldova ar urma să parafeze Acordul de asociere la Uniunea Europeană. Deținerea președinției Uniunii Europene de către Lituania în această perioadă va contribui la apropierea Republicii Moldova de comunitatea europeană, susțin oficialii și analiștii politici. În același timp, ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius a reiterat sprijinul țării sale pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. 

Republica Moldova se află mai aproape ca niciodată de parafarea Acordului de asociere la Uniunea Europeană, a declarat ministrul lituanian de externe, într-un interviu pentru IPN. El a reiterat poziția Lituaniei de susținător sincer și constant al agendei europene a țării noastre.

Și ambasadorul Republicii Moldova la Vilnius, Igor Klipii, a confirmat că Lituania este un susținător al Republicii Moldova și un stat care înțelege mai bine realitățile de la Chișinău și importanța aspirațiilor europene, dat fiind faptul că am avut un trecut comun.

De asemenea analistul politic Anatol Țăranu consideră că președinția lituaniană la Uniunea Europeană va favoriza Republica Moldova, care poate să mizeze pe o înțelegere mai bună a intereselor sale și a specificlului perioadei prin care trece. Anatol Țăranu a subliniat că lucrul cel mai important este continuarea refortmelor pe care Republica Moldova și le-a asumat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană.

Lituania va deține președinția Uniunii Europene până la 31 decemnbrie. La 28-29 noiembrie la Vilnius va avea loc summitul Parteneriatului Estic, la care Republica Moldova ar urma să parafeze acordul de asociere la Uniunea Europeană și ar urma să fie anunțată finalizarea celei de-a doua faze a Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău