Anaconda 2016 - unul dintre cele mai mari exerciții militare NATO

  • 07 Iunie 2016 09:58
Anaconda 2016 - unul dintre cele mai mari exerciții militare NATO

Polonia solicita NATO sa-și întăreasca prezența în centrul și estul Europei, organizand exerciții militare de amploare înainte de summitul Aliantei de la Varșovia.

Considerat de analisti cel mai mare exercițiu militar programat vreodată de NATO pe teritoriul unui stat membru, Anaconda 2016 se va încheia pe 16 iunie,  insumand 31.000 de militari din Polonia, Statele Unite si alte 17 state membre ale Alianței Nord-Atlantice (respectiv din cinci țări partenere), dotati cu 3.000 de vehicule militare, 105 avioane și elicoptere plus 12 nave militare, echipamente desfasurate de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Conform organizatorilor, Anaconda 2016 va testa cooperarea între comandamentele și trupele aliate în reacția față de amenințări militare, chimice și cibernetice.

Polonia și o parte a Aliatilor NATO încep aceste exerciții în contextul în care statele din Europa Centrală și de Est doresc garanții de securitate solide pe fondul unor îngrijorări legate de unele acțiuni ale Rusiei.

Exercițiul are loc cu doar câteva săptămâni înainte de summitul NATO de la Varșovia, o reuniune considerata crucială, in care se va anunta trimiterea unui număr semnificativ de militari, dar și echipamente, în Polonia și țările baltice, state îngrijorate de conflictul armat din Ucraina și de noi posibile evoluitii din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău