Ana Revenco: Vedem stabilitatea în regiunea transnistreană ca o componentă necesară pentru a menține stabilitatea nu doar în Republica Moldova, dar și în regiune

  • 19 Mai 2023 13:40
Ana Revenco: Vedem stabilitatea în regiunea transnistreană ca o componentă necesară pentru a menține stabilitatea nu doar în Republica Moldova, dar și în regiune

Migrația și securitatea frontierelor au fost subiect de dezbatere astăzi, 19 mai, la București la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, în cadrul unui panel de discuții la care a participat și ministra de Interne Ana Revenco. Stabilitatea în regiunea transnistreană înseamnă nu doar stabilitatea în Rep. Moldova, dar și în întreaga regiune, a declarat ministra de la Chișinău care s-a referit la războiul hibrid fără precedent declanșat de Rusia în Rep. Moldova, odată cu atacul armat în Ucraina. În cadrul aceleași sesiuni, omologul său de la București, Lucian Bode a dat asigurări că România va continua să fie alături de Rep. Moldova în depășirea crizelor și presiunilor hibride ruse, transmite Radio Chișinău.

În discursul său ministra de interne Ana Revenco s-a referit la războiul hibrid fără precedent al Rusiei declanșat în Rep. Moldova, odată cu atacul militar asupra Ucrainei.

”Prin șantajul energetic, care a dus la întreruperi totale de energie, întreruperea lanțurilor logistice tradiționale, care au condus la crearea unor cozi kilometrice și presiuni fără precedent la frontiere, inclusiv din punct de vedere al securității,  organizarea de proteste ilegale și blocarea de drumuri  și comunități pe parcursul unor luni întregi, inclusiv prin implicarea și recrutarea unor indivizi special antrenați trimiși în Rep. Moldova să provoace violențe, folosirea mass media pentru a radicaliza și polariza, dezinformai, inclusiv prin răspândirea unor scenarii în adresa vieții și securității unor oficiali politici, scrisori fizice și online de amenințare trimise în adresa instituțiilor statului și angajaților presându-i să nu se supună ordinelor”, a decflarat Ana Revenco.

În pofida acestor amenințări din partea Fed. Ruse, Rep. Moldova nu a renunțat la dorința și obiectivul național de integrare europeană, a mai spus Ana Revenco. Totodată, ea a evidențiat sprijinul oferit prin colaborarea cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), acordul în acest sens fiind semnat într-un timp record de 7 zile.

Întrebată dacă Rusia s-ar putea eschiva de la sancțiunile europene, folosindu-se de regiunea transnistreană, Ana Rvenco a menționat că în prezent Rep. Moldova este tot mai independentă de resursele energetice rusești, iar gazul pe care Chișinăul îl cumpără de la Gazprom  este destinat pentru a evita o criză umanitară în stânga Nistrului.

Gazul care vine în prezent din Rusia este necesar pentru a evita o criză umanitară în regiunea transnistreană. Este exact lentilele prin care privim noi aspectul stabilității. În prezent cumpărăm gaze de pe piața liberă, și pentru a înțelege modul în care piața liberă este accesată de Rusia, în termeni de livrare a gazelor rusești,  trebuie să fie exercițiu  și efort colectiv, pe care trebuie să îl înțelegem cu toții- cum putea descrește, cum putem tăia accesul Rusiei la piața liberă, așa încât nicio țară să nu fie în situația de a resimți greutatea respectării acelor sancțiuni. Vorbind despre frontierele Rep. Moldova vedem stabilitatea în regiunea transnistreană ca o componentă necesară pentru a menține stabilitatea nu doar în țară dar și în regiune” a declarat ministra, Ana Revenco.

La rândul său, ministrul de Interne de la București, Lucian Bude, a transmis un mesaj ferm de susținere pentru Rep. Moldova:

”România va continua să fie alături de Guvernul de la Chișinău în eforturile de a depăși actualele crize și va face tot ceea ce este necesar pentru a depăși presiune hibridă la care este supusă azi Rep. Moldova”, a menționat Lucian Bude.

Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, organizat la București, și la care participă zeci de înalți oficiali civili și militari, diplomați, experți de renume din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere, se încheie astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău