Ana Revenco: Ne confruntăm în continuare cu elementele unui război hibrid

  • 10 Februarie 2023 08:17
Ana Revenco: Ne confruntăm în continuare cu elementele unui război hibrid

Mesajul președintelui ucrainean privind planul Federației Ruse de a schimba puterea politică la Chișinău nu este o noutate. O spune șefa Ministerului de Interne, Ana Revenco, potrivit căreia autoritățile Republicii Moldova știau despre intențiile Kremlinului de a destabiliza situația din țară prin proteste, șantaj energetic, alerte false cu bombă și propaganda mediatică. Ministrul de Interne spune că pericolele la adresa securității Republicii Moldova nu au dispărut, fiind în continuare înregistrate acțiuni specifice unui război hibrid, notează IPN.

Ieri, 9 februarie, în timpul discursului său rostit în fața liderilor europeni, Volodymyr Zelensky a menționat că a informat-o pe președinta Maia Sandu despre planurile Rusiei de a schimba guvernarea de la Chișinău. Liderul de la Kiev spune că serviciile secrete ucrainene au intrat în posesia unor documente care confirmă intenția Kremlinului de a prelua controlul politic asupra Republicii Moldova.


„Acest mesaj nu este o noutate absolută pentru noi toți. Despre ce erau așa-numitele proteste din toamna anului trecut? Despre ce era tot șirul alertelor false cu bombă? Despre ce erau toate atacurile cibernetice? Propaganda masivă și continuă? Despre ce este șantajul energetic, pe fondul căruia are loc creșterea de prețuri? Sunt toate elementele unui război hibrid, menit să radicalizeze societatea și să determine un nivel dramatic de destabilizare. Toate sunt parte a unui plan menit să schimbe cursul democratic al țării”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Mai mult, ministrul de Interne spune că riscurile la adresa securității Republicii Moldova persistă. Potrivit Anei Revenco, oamenii legii intervin prompt pentru a dejuca planurile unor forțe obscure de a destabiliza situația și de crea tensiuni în societate.

„Noi în continuare trăim acest război hibrid. Suntem cu toții parte a unui război mediatic pervers. În continuare sunt înregistrate acțiuni care au scopul de a radicaliza societatea, de a alimenta un nivel profund de neîncredere în autorități, de a defocusa Guvernul de la agenda de dezvoltare. Măsurile pe care le-au realizat colegii mei și din poliție, dar și din alte organe de aplicare a legii, sunt măsuri de prevenire a escaladării situației, pentru a nu permite să se ajungă la o situație dramatică. Aceste măsuri urgente de intervenție în criză nu ne permit să ne concentrăm așa cum ne-am fi dorit pe agenda de dezvoltare a țării. Toate sunt elemente bine gândite parte a unui scenariu menit să determine schimbarea. Pericolele rămân aceleași. În continuare avem un război la frontieră, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta oricând la un nou val de refugiați”, a mai spus șefa Ministerului de Interne.

După mesajul președintelui Zelensky privind planurile Rusiei de a prelua controlul asupra Republicii Moldova, instituția prezidențială de la Chișinău a anunțat că „instituțiile responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău