Ana Revenco: Ministerul Afacerilor Interne a devenit un furnizor de securitate regională și europeană, reușind să protejeze frontiera de criminalitatea transfrontalieră

  • 03 Februarie 2023 16:07
Ana Revenco: Ministerul Afacerilor Interne a devenit un furnizor de securitate regională și europeană, reușind să protejeze frontiera de criminalitatea transfrontalieră

Activitatea Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2023 va fi concentrată pe dezvoltare, integrare și digitalizare. Problemele și obiectivele pentru perioada imediat următoare au fost prezentate astăzi , 3 ianuarie, în cadrul unei ședințe de evaluare a activității subdiviziunilor MAI pentru anul 2022, scrie Radio Chișinău.

Anul trecut a fost marcat de provocări majore pentru Republica Moldova, cauzate de războiul din Ucraina, criza energetică, protestele stradale, alerte false cu bombă. De asemenea, elemente ale războiului hibrid au vizat activitatea Ministerului Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne a devenit un furnizor de securitate regională și europeană, reușind să protejeze frontiera de criminalitatea transfrontalieră, a apreciat Ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, referindu-se la fluxul mare de refugiați de război: 

 „Anul 2022 a fost anul războiului, al crizelor suprapuse, unde capabilitățile și reziliența sistemului Afacerilor Interne au fost testate și solicitate la maxim. Un an tensionat în care MAI a avut aptitudini sporite de răspuns la amenințări multiple, asimetrice și a reușit să asigure ordinea și securitatea publică, securitatea internă a țării noastre”, Ana Revenco.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a subliniat importanța angajamentului cu privire la îndeplinirea agendei integrării europene în domeniul afacerilor interne. El  a cerut ca până la sfârșitul sesiunii de primăvară a Parlamentului, documentele cu privire la integrarea europeană să fie aprobate, pentru că în toamnă va avea loc o nouă evaluare a Comisiei Europene:

Agenda noastră de integrare europeană constituie un angajamen foarte serios. A apărut și raportul Comisiei. Rugămintea mea către instituția dvs. – faceți o radiografie la rece a tuturor angajamentelor pe dimensiunea MAI care trebuiesc onorate. Eu am rugat să colegii din cadrul comisiei parlamentare sa fiti in contact permannet. Care sunt documnetele care trebuie să le aprobam pana la sfarsitul acestei sesiuni pentru ca in toamna vom intra in perioada de evaluare a felului cum am indeplinit conditionalitatile. E fereastra noastra de oportunitate si noi nu avem cum sa o ratam”, spune Igor Grosu.

Combaterea fenomenului corupției este o prioritate, a declarat Procurorul general interimar Ion Munteanu, în cadrul colegiului MAI. El a subliniat că nu va ezita să emită sau să pornească urmăriri penale, acolo unde este bănuiala rezonabilă de comitere a actelor de corupție în activitatea angajaților MAI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău