Ana Revenco, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene: Toată Europa va fi la Chișinău, să creăm scutul de apărare pentru cetățenii țărilor noastre

  • 11 Iulie 2022 13:37
Ana Revenco, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene: Toată Europa va fi la Chișinău, să creăm scutul de apărare pentru cetățenii țărilor noastre

Republica Moldova alături de statele UE și Ucraina discută astăzi crearea unor mecanisme de protecție, care să facă Europa mai sigură, în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina. Discuțiile au loc la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene. Tot acolo, va fi lansat un centru al acestui Consiliu la Chișinău, care va aduce mai multă stabilitate la frontiere.

Spațiul de securitate european se extinde și va cuprinde acum și Republica Moldova. Fapt confirmat de participarea pentru prima dată a ministrului Afacerilor Interne de la Chișinău, Ana Revenco, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE, alături de miniștri ai afacerilor interne ai statelor membre ale blocului comunitar și reprezentanți ai instituțiilor europene.

La evenimentul desfășurat la Praga, ministrul de Interne a Republicii Moldova a vorbit despre importanța Moldovei în arhitectura de securitate a continentului european. Aceasta a declarat: „Vocea noastră a fost auzită(…)Toată Europa va fi la Chișinău, să creăm scutul de apărare pentru cetățenii țărilor noastre”. 

În acest context este lansat și un centru al Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al Uniunii la Chișinău. Odată cu înființarea acestei structuri, Republica Moldova devine producător de securitate pentru spațiul european, formând împreună cu țările membre UE o centură de securitate fortificată la frontiera cu războiul.

Aici se vor reuni reprezentanți ai tuturor agențiilor de aplicare a legii și din domeniul judiciar din Europa și alături de angajați ai sistemului afacerilor interne al Republicii Moldova, vor crea strategii de contracarare a traficului cu arme, droguri, traficului de persoane, terorismului care forțează granițele statelor aflate la frontieră cu războiul.

Prezența HUB-ului la Chișinău va aduce mai multă stabilitate și siguranță la frontiere. O astfel de structură ar permite instituțiilor moldovene  acces la dotări performante, infrastructuri lărgite și instruiri mai bune pentru angajați.

La Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE ministrul de interne Ana Revenco și omologul său lituanian Agne Bilotaite au stabilit că vor semna în august, la Chișinău, un acord guvernamental în domeniul combaterii crimei organizate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău