Ana Revenco: Dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile antiepidemice, vom aplica amenzi

  • 20 Ianuarie 2022 18:18
Ana Revenco: Dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile antiepidemice, vom aplica amenzi

Ministerul Afacerilor Interne a planificat un șir de acțiuni pentru următoarele săptămâni în legătură cu deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Planul prevede două etape: prima vizează informarea și prevenirea populației, iar a doua – aplicarea amenzilor. Vor fi desfășurate misiuni de prevenire și control, cu accent sporit pe zonele aglomerate, în orele de vârf, pe întreg teritoriul țării și, în special, în municipiul Chișinău.

„Am solicitat mobilizarea tuturor armelor – Poliția, Carabinierii, Poliția de Frontieră și Salvatorii – uniți într-un scop unic de a preveni răspândirea tulpinii Omicron (a virusului SARS-CoV-2)”, a declarat Ana Revenco, ministrul afacerilor interne, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Conducătorii subdiviziunilor vor asigura activitatea neîntreruptă a misiunilor, prin dublarea echipelor de patrulare implicate prin ture, mai ales acolo unde există potențial de producere a aglomerațiilor – piețe, stații și mijloace de transport public, centre comerciale, centre de agrement și alte zone publice.

Acțiunile de prevenire înseamnă „dialog activ”, cu participarea administrației publice locale, administratorilor mall-urilor și centrelor comerciale de agrement și a celor comerciale, a piețelor, a reprezentanților HoReCa și a altor factori decizionali, inclusiv prestatori de servicii. Se va dialoga referitor la regulile pandemice și la respectarea acestora.

„Vom monitoriza activ activitatea de comerț în puncte și centre comerciale. Vom preîntâmpina administratorii de mall-uri, piețe, ai transportului public, asupra respectării regulilor, în special monitorizarea fluxului de cetățeni, cu respectarea numărului stabilit de persoane”, a menționat Ana Revenco. Angajații MAI vor desfășura întruniri cu angajații întreprinderilor de gestionare a transportului public – în parcurile de autobuze și troleibuze. Vor fi monitorizare stațiile și unitățile de transport public. Vor și atenționați pasagerii în toate orașele unde există transport în comun. Vor fi atenționați administratorii locațiilor de agrement cu privire la respectarea programului de activitate. Prima etapă, de informare și prevenire, va dura câteva zile.

O altă componentă a misiunilor de prevenire este ajutorarea medicilor. „La nivel local, inspectorii de sector vor fi orientați spre a ajuta medicii de familie în monitorizarea persoanelor plasate în autoizolare”, a specificat ministrul. Ridicarea gradului de responsabilizare a agenților economici va avea loc prin înmânarea prescripțiilor și avertizării contra semnătură.

„În cazul în care regulile anti-pandemice nu vor fi respectate, vom fi nevoiți să aplicăm amenda”, a specificat ministrul. Aceasta va fi etapa a doua a planului de acțiuni. Anul trecut suma amenzilor aplicate a constituit un milion de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău