Ana Racu: Moldova a înregistrat, pe alocuri, progrese în domeniul drepturilor omului

  • 18 Martie 2021 16:56
Ana Racu: Moldova a înregistrat, pe alocuri, progrese în domeniul drepturilor omului

Republica Moldova a înregistrat, pe alocuri, progrese privind angajamentele asumate față de Consiliul Europei în domeniul drepturilor omului, dar și a reformării justiției. Pe de altă parte, există mai multe lucruri sistemice pe care Moldova trebuie să le schimbe. Acestea țin de instituțiile rezidențiale – locurile unde persoanele sunt în custodia statului. Declarațiile au fost făcute de membra Comitetului ONU împotriva torturii, Ana Racu, într-un interviu pentru IPN.

Potrivit ei, unul dintre progrese este faptul că ședințele judecătorești sunt publice și că deciziile instanțelor sunt plasate pe portaluri și pot fi accesate. „S-a muncit mult și din punct de vedere tehnic ca să ajungem aici. Faptul că s-au înregistrat mai puține adresări anul trecut la CEDO, poate asta și demonstrează un ușor salt calitativ”, a adăugat experta. Faptul că sunt repartizate aleatoriu cauzele este și acesta un progres la care s-am muncit destul e mult, progres despre care nu se putea de vorbit acum 15-20 de ani.  

Pe de altă parte, spune Ana Racu, faptul că în Moldova au loc, destul de frecvent, vizite ale Comitetului European pentru Prevenirea Torturii denotă că mai există multe lucruri sistemice care trebuie schimbate, îmbunătățite, în special în tot ce ține de instituții rezidențiale. „Nu e vorba doar de instituțiile penitenciare, dar și de izolatoarele poliției, instituțiile psihiatrice, centrele de plasament pentru persoanele cu dizabilități. Toate instituțiile unde persoanele sunt plasate prin custodia statului”, a precizat activista.

Ana Racu speră că recenta inițiativă promovată suportul Consiliului Europei – grupul de lucru pentru reformarea justiției, va avea un efect pozitiv asupra reformelor începute în Republica Moldova. Cât privește calitatea oamenilor din justiție, membra Comitetului ONU împotriva torturii a remarcat că îi este greu să generalizeze. Profesia de magistrat sau cea de procuror solicită multă responsabilitate. E necesar de schimbat sistemul de evaluare a judecătorilor. Să primeze criterii care să asigure integritatea, onestitatea, profesionalismul și competențele magistraților. Un moment la fel de importat este cine sunt cei care evaluează judecătorii. Din această perspectivă, Ana Racu crede că ar trebui de analizat foarte minuțios calitatea oamenilor care vin în colegiilor de evaluare a judecătorilor. Dacă persoana nu are integritate, calitatea actului justiției va scădea foarte mult.

Ana Racu nu contestă eficiența evaluării externe, care, potrivit ei, ar putea să fie un instrument foarte bun, dar atât timp cât acest proces durează, crede că evaluarea care se produce pe intern, care nu antrenează modificarea Constituției, poate fi făcută acum. Evaluarea externă vine ca o supra-valoare la ceea ce se poate face pe intern.

Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Ana Racu este expertă în drepturile omului și comunicare. A deținut mai multe funcții în cadrul sectorului asociativ, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Departamentul Instituțiilor Penitenciare. A reprezentat în perioada 2011-2013 Republica Moldova în cadrul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei. Actualmente este membru al Comitetului ONU împotriva torturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău