Ala Nemerenco: Se impune obligativitatea deținerii certificatului COVID

  • 15 Decembrie 2021 08:14
Ala Nemerenco: Se impune obligativitatea deținerii certificatului COVID

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va examina un proiect de hotărâre ce prevede introducerea obligativității deținerii certificatului COVID-19, indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că necesitatea acestei restricții este impusă de răspândirea noii tulpini Omicron. Potrivit șefei de la Sănătate, în perioada sărbătorilor de iarnă vor fi înăsprite și regulile de traversare a frontierei de stat, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că numărul relativ redus al cazurilor noi de COVID-19 din ultima perioada nu ar trebui să relaxeze nici cetățenii și nici autoritățile. Șefa de la Sănătate spune că experiența statelor care se confruntă deja cu noua tulpină Omicron determină Republica Moldova să se pregătească pentru un nou val de îmbolnăviri. Ala Nemerenco spune că deja este examinată posibilitatea introducerii obligativității deținerii certificatului COVID-19 în toate locurile aglomerate. Măsura este discutată acum și cu mediul de afaceri.

„Specialiștii ANSP au înaintat un proiect de hotărâre către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică ce prevede aplicarea certificatului COVID-19, indiferent de codul în care se află zona, raionul. Mă refer la codul verde, galben sau portocaliu. De roșu nici nu mai vorbim, pentru că în cod roșu sunt deja aplicate foarte multe restricții. Se impune solicitarea certificatelor COVID pentru accesul în mai multe locuri, o seriozitate mai mare la controlul respectării regulilor. Locurile cu cel mai mare potențial de infectare rămân transportul public, în special în orele de vârf, alimentarele, locurile publice în care se adună mulți oameni, unitățile de alimentație publică”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Ala Nemerenco spune că Republica Moldova trebuie să preia experiența altor state care, în contextul răspândirii tulpinii Omicron, au introdus condiții mai dure de acces în țara. Ministrul Sănătății spune că testele rapide ar putea fi făcute chiar în Aeroportul Internațional Chișinău pentru cei care se întorc din state cu potențial ridicat de infectare.

„Anticipăm un nou val, ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru demonstrează că în țările din Europa acest val a sosit și noi nu-l vom putea evita. Foarte multe țări au introdus un regim mai strict de intrare în țară, chiar și pentru cetățenii lor, nu doar pentru cei străini. Chiar și România a introdus, pe lângă vaccinare, testul PCR pentru cei care vin din zone nesigure. Pentru perioada sărbătorilor, pentru că noi avem multe sărbători pe stil nou, vechi, pentru cetățenii care vin din țările în care numărul de îmbolnăviri cu Omicron este mare, am putea veni cu propunerea de a face testele în aeroport. Ar fi mai complicat ca acest lucru să se întâmple la frontierele terestre, pentru că sunt mai multe și reprezintă o problemă dislocarea punctelor de efectuare a testelor, dar la Aeroport e mai simplu”, a mai spus Ala Nemerenco.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, ieri, în Republica Moldova au fost înregistrate 456 de cazuri noi de COVID-19. Din totalul pacienților internați, 168 în stare extrem de gravă și 36 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice. De asemenea, doar ieri au fost raportate alte 21 de decese cauzate de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău