An de an primăvara este întâmpinată cu un mărțișor

  • 01 Martie 2016 19:41
An de an primăvara este întâmpinată cu un mărțișor

Respectând o tradiție veche de câteva mii de ani, de 1 martie în Republica Moldova și nu doar se oferă și se primesc în dar aceste podoabe, pe care oamenii le prind la piept cu un fir împletit în alb și roșu, pentru a saluta reînvierea naturii.

Originile acestei sărbători nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa, atât la români, cât și la bulgari se datorea substratului comun geto-tracic din sud-estul Europei. Cercetări arheologice efectuate în România au scos la iveală amulete asemănătoare datând de acum aproximativ 8 mii de ani.

Strămoșii noștri credeau că mărțișoarele aduceau și le purtau noroc, îi protejau de rele, și le țineau la ei până când înfloreau copacii.  Cuvântul "marțisor" are origine latină și este numele popular al lunii martie. În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Transilvanenii, dar și moldovenii leagă șnurul alb-roșu de ferestre, uși și coarnele animalelor pentru a alunga duhurile rele.

În prezent, Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial și ministerul Culturii a pregătit dosarul, alături de autoritățile din România, Bulgaria și Macedonia pentru includerea  mărțișorului în patrimoniul UNESCO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău