Ample manifestații astăzi, la Iași, cu ocazia Unirii Principatelor Române

  • 24 Ianuarie 2018 18:49
Ample manifestații astăzi, la Iași, cu ocazia Unirii Principatelor Române

Ample manifestări dedicate Zilei Unirii Principatelor s-au desfășurat astăzi la Iași, fosta capitală a Țării Moldovei până la Unirea din 1859. Printre acestea, o parada militară, depuneri de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, concerte, lansări de carte și spectacole de teatru.

La manifestările organizate la Iași cu ocazia Unirii Principatelor participă o serie de personalități și oameni de cultură din R. Moldova. În prima parte a zilei, în incinta clădirii Primăriei Iași a fost vernisată expoziția fotografică „Chișinăul de ieri și de azi”, semnată de istoricul basarabean Iurie Colesnic. La o întâlnire aniversară între autoritățile locale din Iași și Chișinău a fost  lansată Mapa filatelică „Iași – Chișinău: 10 ani de la înfrățire” în contextul în care acordul de înfrățire a celor două municipii a fost semnat la 24 ianuarie 2008. 

În cadrul concertului folcloric ”Noi suntem români”, organizat în Piața Unirii, a participat și grupul etno-folcloric ”Ștefan Vodă” din R. Moldova. Seara ieșenii sunt chemați la teatru. În cadrul turneului „Teatru românesc la București, Iași și Chișinău”, Teatrul ”Mihai Eminescu” de la Chișinău va prezenta premiera spectacolului ”Balamucul Vesel” în regia lui Petru Hadârcă.

La manifestările din Piața Unirii din Iași au luat parte câteva mii de persoane potrivit presei ieșene, printre participanți regăsindu-se și câteva sute de basarabeni, membri și simpatizanți ai platformei unioniste  ”Acțiunea 2012”.

Amintim că începând cu a doua jumătate a secolului al  XVI-lea, Iașul a fost a patra și cea din urmă capitală a Principatului Moldova după Baia (oraș care a dispărut), Siret și Suceava.

În anul 1859, odată cu unirea Principatelor, orașul Iași a devenit alături de București, una dintre capitale. În 1862, deși Iașiul din punct de vedere edilitar era mai dezvoltat, s-a luat hotărârea ca Bucureștiul să devină capitală unică deoarece Țara Românească și a sa reședință erau mai populate decât Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău