Amplă MOBILIZARE a militarilor din România. Sunt așteptați și militari moldoveni

  • 15 Aprilie 2015 11:12
Amplă MOBILIZARE a militarilor din România. Sunt așteptați și militari moldoveni

Peste 2.000 de militari din România, Republica Moldova, Statele Unite și Marea Britanie vor participa la exercițiul multinațional "Wind Spring 15".

Acesta se va desfășura în perioada 16 și 30 aprilie în poligonul Smârdan (Galați) și la Centrul ”Mihail Kogălniceanu” (Constanța), pentru menținerea capacității operaționale a structurilor NATO, transmite Mediafax.

Ministrul român al Apărării, Mircea Dușă, a participat, marți seară, la Buzău, la alertarea unităților Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, el fiind însoțit de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Exercițiul de alarmare a Diviziei 2 Infanterie ”Getica” și a unităților din subordine din garnizoanele Vrancea, Galați și Brăila este cea mai amplă mobilizare a militarilor din cele patru județe.

Această mobilizare nu a mai fost făcută în ultimii șase ani din lipsă de bani, a precizat ministrul Dușa.

Militarii din garnizoana Buzău s-au adunat în unități și au pregătit tehnica din dotare, urmând ca după expirarea celor trei ore să pornească spre poligonul Smârdan din județul Galați, unde se va desfășura, între 16 și 30 aprilie, un exercițiu multinațional.

”Urmează ca începând cu orele 23.00-24.00, militarii și mijloacele tehnice să înceapă deplasarea spre poligonul Smârdan atât pe șosele cât și pe calea ferată. Vor fi dislocate peste 500 de mijloace tehnice, însemnând blindate, tancuri, camioane, etc. O parte din militari vor rămâne în poligonul Smârdan până pe 30 aprilie, având în vedere că pe 16 începem un exercițiu complex alături de forțele NATO”, a spus Dușa.

În perioada 16 - 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din județul Galați, și la Centrul Administrativ Aerian ”Mihail Kogălniceanu”, din județul Constanța, va avea loc exercițiul multinațional "Wind Spring 15", cu scopul atrenării în comun, într-o concepție unitară, a militarilor din țări membre ale NATO și partenere, pentru menținerea capacității operaționale a structurilor și îndeplinirea cerințelor specifice de interoperabilitate și standardizare ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene.

La acest exercițiu vor participa circa 1.500 de militari români, 400 de militari din Statele Unite ale Americii, 170 de militari din Marea Britanie și un pluton de militari din Republica Moldova.

Exercițiul este cuprins în planul de măsuri aprobat la summitul din Țara Galilor și vizează asigurarea pe flancul estic al NATO și Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău