Amnistierea cetățenilor moldoveni din Federația Rusă, o „măsură de unică folosință”

  • 03 Martie 2017 15:17
Amnistierea cetățenilor moldoveni din Federația Rusă, o „măsură de unică folosință”

Procedura de amnistiere a cetățenilor moldoveni care au înregistrat abateri pe teritoriul Federației Ruse este o măsură ce va putea fi aplicată o singură dată, într-o perioadă limitată de timp.

Potrivit corespondentului Radio România în Federația Rusă, Alexandr Beliavski, aceasta este condiționată de relațiile dintre Moscova și Chișinău, dar mai exact, de realizarea angajamentelor pe care și le-a luat Igor Dodon față de Vladimir Putin în timpul întrevederii din luna ianuarie. Autoritățile ruse au informat până în prezent numai despre faptul că Ministerul de Interne de la Moscova continuă să examineze cazurile de ridicare a interdicțiilor față de cetățenii moldoveni. 

Amnistierea este o decizie internă, politică a Federației Ruse și nu se bazează pe un acord bilateral la nivel guvernamental, fiind realizată la nivelul ministerelor de interne și de externe ale Federației Ruse și Republicii Moldova. Potrivit corespondentului Radio România Actualități la Moscova Alexandr Beliavski, aceasta nu este o amnistierea generală ci mai degrabă o ”măsură de unică folosință”, cu timp de aplicare limitat.

În aceste condiții, fiecare cetățean poate să depună o cerere la oficiile locale ale Direcției Generale pentru problemele migrației din cadrul Ministerului rus de Interne, pentru ridicarea restricțiilor. Totodată, așa numita amnistiere îi va permite persoanei respective doar sa călătorească în Federația Rusă, iar pentru a munci legal, va trebui să obțină aprobarea  necesara. Potrivit lui Alexandr Beliavski, deocamdată, nu este clar cum trebuie să procedeze cei care nu se află pe teritoriul Rusiei.

Președintele Congresului Diasporei Moldovenești din Federația Rusă, Alexandr Kalinin, a explicat într-o secvență video plasată pe internet că de amnistierea anunțată de Igor Dodon vor beneficia numai cetățenii Republicii Moldova care se află în prezent pe teritoriul Federației Ruse, care au încălcat regulile de ședere sau care au încasat două sau mai multe amenzi administrative. Alexandr Kalinin mai afirmă că pentru a se legaliza, cetățenii moldoveni trebuie să dețină pașaportul moldovenesc valabil, iar cei cu acte expirate vor fi nevoiți să se întoarcă în Republica Moldova.

Cetățenii moldoveni care au fost expulzați anterior din Federația Rusă nu vor putea intra deocamdată în Rusia, a mai spus Alexandr Kalinin. De asemenea, nu vor putea beneficia de amnistiere nici cei care se află în prezent în centrele de ședere temporară de pe teritoriul Federației Ruse, ei urmând a fi expulzați.

Autoritățile ruse au dat foarte puține informații oficiale până acum despre o posibilă amnistiere a cetățenilor moldoveni. Potrivit reprezentatei Ministerului de Interne de la Moscova, Irina Volk, citată de RIA Novosti, autoritate continuă lucrul de examinare a cazurilor de ridicare a interdicțiilor de intrare în Federația Rusă a cetățenilor moldoveni. Potrivit ei, pe mai multe cazuri au fost deja găsite ”soluții pozitive”.

Amintim că președintele Igor Dodon a anunțat că aproape 270 de mii de cetățeni moldoveni vor fi amnistiați. El a anunțat și o dată limită pentru cei care vor să beneficieze de deschiderea autorităților ruse, cea de 20 martie 2017, până când ei trebuie să se adreseze la secțiile locale pentru migrație ale Ministerului de Interne rus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău