Amnesty International | Victimele evenimentelor din aprilie 2009 au rămas cu sentimentul că nu s-a făcut justiție

  • 05 Aprilie 2019 17:36
Amnesty International | Victimele evenimentelor din aprilie 2009 au rămas cu sentimentul că nu s-a făcut justiție

La zece ani de evenimentele din 7 aprilie 2009, când sute de tineri au fost maltratați în comisariatele de poliție, în R. Moldova nu există o agenție independentă și specializată pentru investigarea torturii și tratamentelor inumane aplicate de reprezentanții poliției.

Experții Amnesty Internațional au analizat într-un raport condițiile de detenție inadecvate, eșecul procurorilor și a judecătorilor de a examina eficient plângerile ce țin de comportamentul poliției, eșecul de a-i sancționa pe polițiști aflați sub investigare și care rămân în funcții chiar dacă sunt condamnați.

Deși mai mulți polițiști au fost urmăriți penal și unii chiar condamnați în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, majoritatea, dacă nu toți, făceau parte din structuri inferioare ale sistemului și această listă nu includea ofițeri de rang superior sau politicieni.

Victimele evenimentelor din aprilie 2009 au rămas cu sentimentul că nu s-a făcut justiție, subliniază Amnesty International.

Organizația recomandă statului să ia măsuri urgente pentru eradicarea impunității, inclusiv pentru persoanele vinovate de comiterea actelor de tortură și rele tratamente; să ofere victimelor reparații adecvate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău