Amnesty International | Protestatarii închiși din Belarus au fost supuși torturii sistematice

  • 27 Ianuarie 2021 10:16
Amnesty International | Protestatarii închiși din Belarus au fost supuși torturii sistematice

Protestatarii închiși din Belarus au fost supuși torturii sistematice, relevă organizația de apărare a drepturilor omului Amnesty International, într-un nou raport făcut public miercuri și citat de DPA, potrivit Agerpres.

Alegerile prezidențiale din luna august și rezultatele lor contestate au dus la proteste în masă împotriva liderului Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani.

Raportul Amnesty conține relatări de la deținuți care au spus că au fost dezbrăcați la pielea goală, bătuți și lăsați fără mâncare, apă și îngrijiri medicale timp de mai multe zile.

"Sistemul de justiție din Belarus a eșuat în a-i trage la răspundere pe cei vinovați", a afirmat activista Jovanka Worner, expertă în Belarus.

Comunitatea internațională trebuie să acționeze imediat pentru a asigura justiția, iar numeroasele încălcări ale drepturilor omului trebuie investigate, a spus ea.

De la alegeri au loc săptămânal proteste în capitala Minsk și în alte orașe din Belarus, fiind supuse unei reprimări violente din partea forțelor de securitate. În timpul demonstrațiilor, peste 30.000 de protestatari au fost arestați, mulți au fost uciși, iar câteva sute au fost răniți.

Conform Amnesty, există fotografii, înregistrări video și mărturii ale unor deținuți, victime și martori care pot fi folosite ca dovezi pentru încălcarea drepturilor.

Lukanșenko a revendicat victoria în alegeri prezidențiale cu 80,1% din voturi. Cu toate acestea, UE nu îl recunoaște ca președinte, iar opoziția o consideră pe Svetlana Tihanovskaia, plecată în exil în Lituania după scrutin, adevărata câștigătoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău