Amnesty International Moldova cere investigarea cazului expulzării profesorilor turci și tragerea la răspundere a celor vinovați

  • 13 Iunie 2019 12:55
Amnesty International Moldova cere investigarea cazului expulzării profesorilor turci și tragerea la răspundere a celor vinovați

Amnesty International Moldova  solicită autorităților să investigheze obiectiv și independent cazul profesorilor turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, care au fost expulzați din R. Moldova pe 6 septembrie 2018.

Ținând cont de obligația Republicii Moldova de a oferi despăgubire morală persoanelor vizate și familiilor acestora, precum și de valoarea despăgubirilor de 125.000 euro, Amnesty International Moldova consideră imperativă nevoia de a lua toate măsurile necesare „pentru a remedia în măsura posibilităților consecințele deciziilor abuzive în cazul profesorilor turci extrădați ilegal”. 

Astfel, organizația solicită demararea unei investigații în legătură cu acest caz pentru a identifica factorii de decizie implicați în expulzarea profesorilor turci și tragerea la răspundere a acestora. 

Amintim că șapte profesori de la liceul „Orizont”, cetățeni ai Turciei, au fost expulzați din R. Moldova la 6 septembrie 2018, motivul invocat fiind că aceștia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă. Ei sunt învinuiți de regimul de la Ankara că ar avea legături cu clericul Fethullah Gülen acuzat că ar fi organizat puciul eșuat împotriva președintelui turc.

Oficiali europeni, societatea civilă și politicieni de la Chișinău au calificat expulzarea ca fiind ilegală și au declarat că aceasta reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

CEDO a condamnat R. Moldova referitor la acest caz. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău