Amnesty International își închide birourile din Hong Kong

  • 25 Octombrie 2021 11:52
Amnesty International își închide birourile din Hong Kong

Organizația nonguvernamentală Amnesty International a anunțat luni că își închide birourile din Hong Kong, apreciind că este ''imposibil'' să lucrezi acolo liber, din cauza legii draconice asupra securității naționale, impusă anul trecut de Beijing, informează AFP citată de Agerpres.

"Această decizie, luată cu inima grea, este cauzată de legea asupra securității naționale din Hong Kong, care face imposibil în practică pentru organizațiile de apărare a drepturilor omului din Hong Kong să lucreze liber și fără temerea de represalii serioase din partea guvernului", a explicat într-un comunicat președintele ONG-ului, Anjhula Mya Singh Bais.

"Hong Kong a fost multă vreme baza regională ideală pentru organizațiile internaționale ale societății civile", a continuat el. "Însă faptul că grupurile locale de apărare a drepturilor și sindicatele au fost luate recent în vizor este semnalul intensificării campaniei dusă de autorități pentru a face să dispară din oraș orice voce disidentă. Este din ce în ce mai greu pentru noi să continuăm să lucrăm într-un mediu atât de instabil", a adăugat președintele Amnesty.

Amnesty International dispune de două birouri la Hong Kong: secția sa locală și cartierul său general pentru Asia de Sud-Est și Pacific. Secția locală se va închide pe 31 octombrie, iar biroul regional până la sfârșitul lui 2021.

Adoptată în iunie 2020, legea asupra securității naționale, care potrivit Beijingului i-a permis Hong Kong-ului să-și regăsească stabilitatea după manifestațiile pro-democrație uriașe și uneori violente, a transformat radical peisajul politic, cultural și legislativ al acestui teritoriu.

Textul pedepsește sever orice infracțiune considerată de China că ar constitui secesiune, subversiune, înțelegere secretă cu forțe străine sau terorism.

Organizațiile de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty, denunță caracterul vag al acestor infracțiuni. Mai mult de 70 de persoane, dintre care o bună parte activiști pro-democrație, au fost inculpați în baza acestei legi, majoritatea pentru simplul fapt că și-au exprimat opiniile politice, devenite ilegale.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău