Amnesty International îi retrage calificativul de 'prizonier de conștiință' lui Aleksei Navalnîi

  • 24 Februarie 2021 13:16
Amnesty International îi retrage calificativul de 'prizonier de conștiință' lui Aleksei Navalnîi

Organizația neguvernamentală Amnesty International a anunțat miercuri că îi retrage opozantului rus Aleksei Navalnîi calificativul de 'prizonier de conștiință' pe care i-l atribuise în luna ianuarie, din cauza unor afirmații din trecut în care instiga la ură, dar cere în continuare eliberarea sa și califică drept politice dosarele penale împotriva sa, relatează AFP.

'Amnesty International a luat decizia internă de a nu-l mai califica pe Aleksei Navalnîi drept prizonier de conștiință din cauza comentariilor pe care le-a făcut în trecut', a indicat organizația cu sediul la Londra, într-un email trimis France Presse, confirmând astfel informațiile apărute anterior în mass-media ruse.

'Unele dintre aceste comentarii, pe care Navalnîi nu le-a denunțat în mod public, se încadrează în categoria de apeluri instigatoare la ură, ceea ce este în contradicție cu definiția Amnesty pentru prizonierul de conștiință', a adăugat organizația, care asigură că 'va continua să se lupte pentru eliberarea sa'.

Aleksei Navalnîi (44 de ani) este încarcerat de la jumătatea lunii ianuarie, mai exact de la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în luna august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar, otrăvire de care el acuză Kremlinul. Ulterior, el a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care îl denunță ca fiind orchestrat politic.

În anii 2000, Aleksei Navalnîi a participat la numeroase manifestații ale Marșului rusesc, adunare anuală a micilor grupări de extremă dreaptă sau monarhiste, care folosesc cu regularitate un discurs naționalist și rasist pentru a critica, în special, migranții din Asia Centrală sau din republicile musulmane din Caucazul rus.

Devenit principalul opozant al Kremlinului, el și-a îmblânzit discursul, abandonând această retorică pe care a justificat-o prin dorința de a vorbi cu toate sferele opoziției față de Vladimir Putin.

Decizia Amnesty International a provocat o avalanșă de critici din partea aliaților lui Aleksei Navalnîi, care au apreciat că organizația a cedat în fața unei campanii organizate de defăimare a acestuia.

Aleksandr Artemiev, responsabilul AI pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat miercuri pentru portalul rusesc Meduza că Amnesty International a primit numeroase cereri de verificare a declarațiilor lui Navalnîi, fără să excludă că aceste solicitări să fie 'parte a unei campanii coordonate de discreditare' a opozantului în alte țări.

O sursă din cadrul AI a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru publicația independentă rusă Mediazona că 'persoanele având legături cu RT (Russia Today) în diferite țări' ar putea fi în spatele campaniei de discreditare a lui Navalnîi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău