Amnesty International denunță utilizarea de bombe cu submuniție în zone populate din Ucraina
-
28 Februarie 2022 15:24
Amnesty International a denunțat folosirea în Ucraina a unor bombe cu submuniție care au ucis civili, inclusiv un copil, spunând că acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete pentru "crimă de război", informează AFP, citat de Agerpres.
Conform ONG-ului cu sediul la Londra, o grădiniță unde se refugiau civili la Ohtîrka, în nord-estul Ucrainei, a fost lovită vineri dimineață de astfel de arme interzise în 2010 de o convenție internațională, pe care nici Moscova și nici Kievul nu au semnat-o.
Trei civili, printre care și un copil, au fost uciși, iar un alt copil a fost rănit, a precizat Amnesty International într-un comunicat publicat duminică.
Organizația neguvernamentală afirmă că "atacul pare să fi fost comis de forțele ruse, care acționau în apropiere și care au obiceiul de a folosi arme cu submuniție în zone populate".
Amnesty International aduce în sprijinul acuzațiilor sale imagini video făcute la fața locului și în care se văd cum arme cu submuniție lovesc în cel puțin șapte locuri clădirea și spațiul din jur. ONG-ul a obținut de asemenea 65 de fotografii și înregistrări video suplimentare de la o sursă locală.
"Nimic nu justifică utilizarea de arme cu submuniție în zonele populate, și cu atât mai puțin în apropierea unei școli. Atacul are toate caracteristicile utilizării de către Rusia a acestei arme care lovește la întâmplare și care este interzisă la nivel internațional și arată un dispreț flagrant pentru viețile civililor", a declarat Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International.
"Este simplu: acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete pentru crimă de război", a adăugat ea.
Bombele cu submuniție pot conține zeci de mini-bombe care se dispersează pe un perimetru vast, dar nu explodează toate, devenind mine antipersonal care, la cel mai mic contact, pot ucide și mutila mult timp după un conflict.
ONG-ul Human Rights Watch și site-ul de investigații Bellingcat afirmă de asemenea că au adunat probe privind utilizarea de arme cu submuniție în zonele civile din Ucraina, după ce au intrat în posesia unor imagini și înregistrări video.
Conform Human Rights Watch, un atac s-a produs în apropierea unui spital din Vugledar, în estul Ucrainei, la 24 februarie.
Acest atac a ucis patru civili și a rănit zece și a avariat un spital și o ambulanță.