Amnesty International dă vina pe Uniunea Europeană pentru numărul mare de migranți morți în Marea Mediterană

  • 08 August 2018 19:52
Amnesty International dă vina pe Uniunea Europeană pentru numărul mare de migranți morți în Marea Mediterană

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat țările din Uniunea Europeană pentru numărul mare de migranți morți în Marea Mediterană până în această vară, relatează miercuri agenția DPA.

Sprijinul UE pentru paza de coastă libiană în prevenirea plecărilor de migranți de pe țărmurile nord-africane către Europa și întoarcerea ambarcațiunilor în Libia ''contribuie ca ruta Mediteranei centrale să devină mai periculoasă pentru refugiați și migranți, și salvarea pe mare să fie nesigură'', a afirmat Amnesty International într-un raport.

''Unele decese pe mare pe parcursul acestei rute periculoase sunt inevitabile, atât timp cât traficanții îi forțează pe oameni să călătorească în ambarcațiuni nesigure și supraaglomerate, fără hrană și fără apă, fără echipament de siguranță și fără combustibil suficient la bord'', se mai spune în raportul organizației publicat miercuri la Londra.

''Recenta creștere a numărului de morți pe mare nu poate fi totuși considerată drept o nenorocire inevitabilă'', a afirmat organizația, vizând noul guvern populist de la Roma.

Italia a refuzat accesul în porturile sale pentru mai multe ambarcațiuni având la bord migranți salvați pe mare și a reținut nave aparținând unor organizații neguvernamentale. Malta a acționat în mod similar.

Acest fapt ''a făcut sistemul de căutare și salvare nesigur, imprevizibil și punitiv'', este de părere Amnesty.

În timp ce mai puține persoane reușesc să ajungă în Europa pe așa-zisa rută centrală către Italia, mai multe se îneacă în mare: Organizația Internațională pentru Migrații (OIM), aflată în subordinea ONU, a indicat un record total lunar de 564 de morți în iunie și alți 157 în iulie.

Pe toată întinderea Mării Mediterane au murit 1.514 migranți, fiind cea mai periculoasă rută marină de tranzit din acest an. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău