Amnesty International critică pedepsele împotriva femeilor și copiilor care au avut conexiuni cu gruparea Statul Islamic

  • 17 Aprilie 09:55
Amnesty International critică pedepsele împotriva femeilor și copiilor care au avut conexiuni cu gruparea Statul Islamic

Amnesty International a criticat pedepsele colective împotriva femeilor şi copiilor care au avut o conexiune, fie şi îndepărtată, cu bărbaţi cu legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi exploatarea sexuală a femeilor în taberele unde acestea sunt ţinute închise, relatează AFP.

Într-un raport intitulat „Condamnaţii: femeile şi copiii izolaţi, blocaţi şi exploataţi în Irak", organizaţia de apărare a drepturilor omului spune că a anchetat opt tabere cu persoane strămutate. „Mii de femei şi copii suspectaţi de legături cu SI sunt condamnaţi pentru fapte pe care nu le-au comis", atrage atenţia Amnesty.

Conform ONG-ului, aceste femei şi aceşti copii "sunt privaţi de hrană, de apă şi de acces la îngrijiri medicale, împiedicaţi să aibă documentele oficiale necesare pentru a lucra sau circula". De asemenea, "li se interzice să se întoarcă la casele lor, iar femeile sunt supuse hărţuirilor sexuale, violurilor şi exploatării sexuale".

În cele opt tabere vizitate, Amnesty subliniază că "femeile sunt constrânse sau devin obiectul unor presiuni pentru a avea relaţii sexuale în schimbul banilor, ajutorului umanitar sau protecţiei".

Amnesty cere de asemenea autorităţilor „să pună capăt imediat practicii generalizate şi sistematice a dispariţiilor bărbaţilor suspectaţi că au avut legături cu Statul Islamic, deoarece această procedură lasă mii de soţii, mame sau fiice şi fii într-o situaţie disperată".

Bagdad şi-a anunţat în decembrie „victoria” împotriva grupării Statul Islamic, al cărei „califat” autoproclamat se întindea din 2014 pe mari porţiuni de teritoriu din Siria şi Irak. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
26 °C
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Mar
22 °C
Mie
23 °C
Joi
22 °C
Vin
24 °C
Sâm
27 °C

Curs oficial BNM 24 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5372 0.0976
USD 16.6807 -0.0049
RON 4.2006 0.0241
UAH 0.6303 -0.0011
RUB 0.2647 0.0021
Arhivă Radio Chișinău