Amnesty International: Civilii din orașul sirian Raqqa, prinși într-un adevărat 'labirint mortal'

  • 24 August 2017 10:25
Amnesty International: Civilii din orașul sirian Raqqa, prinși într-un adevărat 'labirint mortal'

Civilii blocați în orașul sirian Raqqa, fief al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), sunt prinși în capcană într-un veritabil 'labirint mortal' din cauza luptelor intense care vizează lichidarea jihadiștilor, a atras atenția joi organizația pentru drepturile omului Amnesty International, scrie Agerpres.

ONU estimează la circa 25.000 numărul civililor aflați în Raqqa, alte câteva zeci de mii părăsind deja orașul.

''În contextul intensificării bătăliei pentru smulgerea orașului Raqqa din mâinile Statului Islamic, mii de civili aflați în oraș sunt prinși într-un labirint mortal unde se află sub atac din toate părțile'', a subliniat Donatella Rovera, consilieră pentru situații de criză a Amnesty International.

De la intrarea lor în Raqqa, Forțele Democratice Siriene (FDS) — o alianță arabo-kurdă sprijinită de SUA — au alungat organizația jihadistă din peste 60% din orașul pe care aceasta îl controla începând din 2014.

''FDS și forțele americane trebuie să-și intensifice eforturile pentru a proteja civilii, prin evitarea mai ales a loviturilor arbitrare și disproporționate și prin crearea de căi de ieșire securizate'', a adăugat Rovera.

Începând cu data de 14 august, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a înregistrat moartea a 167 de civili în raidurile coaliției internaționale conduse de Statele Unite. Această coaliție dă asigurări că ia toate măsurile pentru a se evita victime în rândul civililor, deși la începutul lui august a recunoscut că este responsabilă pentru moartea a 624 de civili în bombardamentele începute în 2014 în Siria și Irak.

Unele organizații neguvernamentale susțin însă că numărul victimelor civile este mult mai mare.

În afară de loviturile aeriene, civilii din Raqqa se află și sub amenințarea focului intens de artilerie asupra sectoarelor dens populate care încă se află sub controlul jihadiștilor. Într-un incident anchetat de Amnesty International, zece obuze au lovit un imobil rezidențial, ucigând cel puțin 12 persoane, printre care un copil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău