Amnesty International cere Irakului să nu mai folosească grenade lacrimogene cu potențial letal

  • 01 Noiembrie 2019 10:24
Amnesty International cere Irakului să nu mai folosească grenade lacrimogene cu potențial letal

Cinci manifestanți au fost uciși la Bagdad de grenade lacrimogene cu potențial letal și care ''nu au mai fost folosite înainte'', a anunțat joi Amnesty International, cerând autorităților irakiene să înceteze utilizarea acestor proiectile de 10 ori mai grele decât grenadele lacrimogene folosite în mod obișnuit, relatează AFP, preluat de Agerpres.

De când au fost reluate manifestațiile care cer ''căderea regimului'', în urmă cu o săptămână, Piața Tahrir din Bagdad, epicentrul mișcării de protest, este scufundată zi și noapte într-un nor de gaze lacrimogene.

În cinci zile, potrivit Amnesty, cel puțin cinci manifestanți au fost uciși de aceste grenade cu potențial letal folosite de forțele de ordine.

Aceste grenade, de proveniență sârbă și bulgară, ''nu au mai fost văzute până acum'', afirmă ONG-ul, care apreciază că ''ele sunt destinate să ucidă și nu să-i împrăștie'' pe manifestanți.

Imaginile filmate de militanți arată bărbați căzuți la pământ, cu craniul fracturat din care iese fum. Analize de imagistică medicală autentificate de Amnesty arată grenade încastrate cu totul în craniile unor protestatari uciși.

Grenadele cu gaze lacrimogene folosite de obicei de poliție în întreaga lume ''cântăresc între 25 și 50 de grame'', conform Amnesty, dar cele utilizate la Bagdad ''cântăresc între 220 și 250 de grame'' și puterea lor este de zece ori mai mare atunci când sunt aruncate.

Un doctor din Bagdad a declarat că a văzut ''pentru prima dată'' răni cauzate de acest tip de grenade.

Când ajung la spital, ''se știe că răniții au fost loviți de grenade din cauza mirosului. Dacă mai sunt în viață, căutăm rana pentru a scoate grenada", a explicat el. "Este foarte clar că impactul este direct și nu este cauzat de reculul grenadelor trase la sol'', a continuat el.

ONG-ul citează de asemenea un medic de la un spital situat în apropierea Pieței Tahrir care a afirmat că primește ''în fiecare zi șase-șapte persoane rănite la cap'' de aceste proiectile.

Aceste decese survin în contextul în care, potrivit unui bilanț oficial, peste 250 de persoane au fost ucise în cursul protestelor și violențelor care au loc în Irak de la 1 octombrie.

În cursul primului episod al manifestațiilor, de la 1 până la 6 octombrie, 70% dintre morți prezentau răni la cap sau piept provocate de gloanțe trase de lunetiști despre care autoritățile susțin că au reușit să-i identifice.

De la reluarea protestelor, la 24 octombrie, nici un foc de armă cu gloanțe reale tras de forțele de ordine nu s-a mai înregistrat în capitală, dar aproximativ 40 de protestatari au fost uciși acolo.

Un oficial irakian din domeniul securității a dat asigurări că numeroși membri ai forțelor de ordine afirmă că nu sunt antrenați să controleze mulțimile, într-o țară care este în război în mod constant și care se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză socială de la căderea regimului lui Saddam Hussein în 2003. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău