Amnesty International avertizează asupra „atacurilor sistematice” în Europa împotriva libertății de întrunire

  • 09 Iulie 17:32
Amnesty International avertizează asupra „atacurilor sistematice” în Europa împotriva libertății de întrunire

Organizația neguvernamentală de apărare a drepturilor omului Amnesty International avertizează, într-un nou raport publicat marți, cu privire la 'atacurile sistematice și restricțiile' asupra libertății de întrunire în multe state europene, transmite dpa, scrie Agerpres.

Intitulat 'Situația dreptului de a protesta în 21 de țări din Europa', raportul la care face referire sursa dezvăluie 'un tipar la nivelul continentului de legi represive, folosire nenecesară sau excesivă a forței, arestări și urmăriri penale arbitrare', precum și 'restricții nejustificate sau discriminatorii'.

Pe lângă aceasta, se poate observa o utilizare în creștere a 'tehnologiei invazive de supraveghere', despre care Amnesty spune că duce la 'o restrângere sistematică a dreptului de a protesta'.

Julia Duchrow, secretarul general al Amnesty International în Germania, a spus că rezultatele cercetării descriu 'o imagine profund tulburătoare a unui atac la scara Europei asupra libertății de întrunire'.

Conform raportului, au existat numeroase exemple de folosire nenecesară sau excesivă a forței de către poliție în timpul protestelor între 2020 și septembrie 2023, inclusiv incidente care au echivalat cu tortură.

Cercetarea a mai relevat 'cazuri de impunitate a poliției sau de lipsă de tragere la răspundere' în cel puțin 13 din cele 21 de țări examinate, inclusiv în Germania, Italia, Elveția, Regatul Unit și Turcia.

Organizația pentru drepturile omului a criticat de asemenea o tendință de defăimare a protestelor și tot mai mult o portretizare a nesupunerii civile pașnice ca fiind o amenințare pentru siguranța și ordinea publice.

Spre exemplu, autoritățile din Germania, Italia, Spania și Turcia au etichetat activiști de mediu drept 'eco-teroriști' sau 'infractori', spune Amnesty. În același timp, ele i-au vizat 'folosind prevederi legate de terorism și legi referitoare la combatarea crimei organizate și de apărare a securității naționale'.

Amnesty a criticat de asemenea prevederi preventive din Germania, Italia și Regatul Unit care au făcut posibil să li se interzică unor oameni prezența 'în anumite locuri sau la activități viitoare', iar în unele cazuri chiar să fie reținuți, 'pentru a-i împiedica să participe la nespunere civilă'.

Pentru acest raport, Amnesty a examinat situația din Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hungary, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Ungaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:4,63 m/s
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău