Amnesty, despre protestul veteranilor: Forțele de ordine au încălcat grav drepturile omului

  • 17 Iulie 2020 11:41
Amnesty, despre protestul veteranilor: Forțele de ordine au încălcat grav drepturile omului

Intervenția forțelor de ordine la protestul pașnic din 16 iulie este o încălcare gravă a drepturilor omului, consideră Amnesty International Moldova. ONG-ul condamnă aplicarea forței și folosirea gazelor lacrimogene de către poliție, precum și reținerile protestatarilor, transmite IPN.

În lipsa unei dispoziții legale cu privire la măsurile luate la întrunirea pașnică, poate fi considerată ca „limitare a libertății de întrunire cu rea intenție” care, în consecință, este calificată de Amnesty International Moldova ca „disproporționată, într-o societate democratică”.

Amnesty International Moldova atrage atenția autorităților că restricția de facto a oamenilor de a protesta colectiv în public trebuie să fie o ultimă soluție bazată pe o nevoie convingătoare, obiectivă și justificată. Aplicarea forței fizice nejustificate, disproporționate și în scopuri politice de către organele de forță este condamnabilă într-un stat de drept.

Constituția Republicii Moldova garantează fiecărei persoane dreptul de a-și exprima opinia și de a participa liber la mitinguri, demonstrații, manifestări, procesiuni sau întruniri publice. Aplicarea violenței față de protestatari, reținerea acestora fără vreun motiv justificat și obiectiv, nu este proporțional interesului public de a promova dreptul la libertatea întrunirilor, subliniază organizația.

„Nu este clar de ce autoritățile au aplicat forța la un protest pașnic, soldat cu rețineri și utilizarea de gaze lacrimogene. Forțele de ordine trebuie să ofere în continuare protestatarilor dreptul la libera întrunire și să întreprindă măsuri pentru a preveni răspândirea bolilor epidemice”, se mai spune în comentariul remis presei. Potrivit organizației, este esențial ca forțele de ordine publică să se abțină de la aplicarea forței fizice, decât atunci când este absolut necesar. La fel, autoritățile trebuie să justifice în mod clar condițiile pentru restrângerea libertății de întrunire.

Protestul organizat de mișcarea „Forța Veteranilor” joi, 16 iulie, s-a lăsat cu altercații dintre forțele de ordine și veterani. Polițiștii au condus la sectorul de Poliție Buiucani nouă persoane, invocând că au manifestat violent și au agresat polițiștii. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat că poliția a cauzat protestatarilor vătămări corporale grave, iar unul dintre ei se află în stare gravă la spital.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău