Amnesty cere anchetarea noului președinte iranian pentru ''crime împotriva umanității''

  • 19 Iunie 2021 16:40
Amnesty cere anchetarea noului președinte iranian pentru ''crime împotriva umanității''

Organizația neguvernamentală Amnesty International a denunțat sâmbătă alegerea ultraconservatorului Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati la președinția Iranului, afirmând că acesta ar trebui anchetat pentru "crime împotriva umanității" și "reprimare brutală" a drepturilor omului, relatează AFP, citat de AGERPRES.

"Faptul că Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a ajuns președinte în loc să facă obiectul unei anchete pentru crime împotriva umanității, omoruri, dispariții forțate și tortură este o aducere aminte sinistră că impunitatea domnește în Iran", acuză Amnesty într-un comunicat.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Londra, îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, câștigătorul alegerilor prezidențiale de vineri din Iran, conform rezultatelor parțiale oficiale, că a fost membru într-o "comisie a morții", care s-a aflat - potrivit ei- la originea disparițiilor forțate și execuțiilor extrajudiciare comise în secret a mii de opozanți reținuți în timp ce exercita funcția de procuror adjunct al tribunalului revoluționar din Teheran în 1988.

Întrebat în 2018 și în 2020 despre aceste execuții, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a negat că ar fi jucat vreun rol, dar a adus un "omagiu ordinului" dat, potrivit acestuia, de ayatollah Khomeini, fondatorul Republicii islamice Iran, pentru a proceda la această epurare.

Potrivit Amnesty, "soarta victimelor și locul unde se află cadavrele sunt și astăzi ascunse în mod sistematic de către autoritățile iraniene, ceea ce corespunde (de asemenea) crimelor împotriva umanității".

Organizația îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati și pentru faptul că "a prezidat o represiune brutală a drepturilor omului" în timpul mandatului său de șef al Autorității judiciare în ultimii doi ani. Represiunea a afectat "sute de disidenți pașnici, militanți pentru drepturile omului și membri ai minorităților persecutate care au fost reținuți în mod arbitrar", potrivit acestei organizații neguvernamentale.

"El este, de asemenea, responsabil pentru arestarea a mii de manifestanți și sute de dispariții forțate după manifestațiile de protest din noiembrie 2019", care au fost reprimate în sânge, potrivit aceleiași surse.

Amnesty invită statele membre ale Consiliului ONU pentru drepturile omului să ia "măsuri concrete ca reacție la impunitatea sistematica în Iran". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău