Amnesty acuză grupurile armate palestiniene de crime de război

  • 27 Martie 2015 06:44
Amnesty acuză grupurile armate palestiniene de crime de război

Grupurile armate palestiniene vinovate de „crime de război” deoarece au ucis civili, atât israelieni, cât și palestinieni, cu tiruri de rachetă în timpul războiului din Gaza în 2014, potrivit unui raportat dat publicității joi de Amnesty International.

În două rapoarte precedente, Israelul era cel acuzat de crime de război de organizația pentru apărarea drepturilor omului. Noul raport este publicat cu numai câteva zile înainte de primele plângeri pentru crime de război pe care conducerea palestiniană intenționează să le depună la Curtea Penală Internațională împotriva liderilor israelieni, la 1 aprilie, informează Agerpres.

„Grupări armate palestinine, între care brațul armat al Hamas, au lansat în mai multe rânduri atacuri ilegale în cursul conflictului, omorând șase civili și rănind alți câțiva. Lansând aceste atacuri, ei au dat dovadă de o indiferență flagrantă față de dreptul umanitar internațional”, a declarat Philip Luther, director al programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cadrul Amnesty International.

Raportul Amnesty International reproșează de asemenea grupărilor armate palestiniene că au „stocat rachete și alte muniții în imobile civile, între care școli administrate de Națiunile Unite”. „Impactul devastator al atacurilor israeliene asupra civililor palestinieni în cursul conflictului este de netăgăduit, dar încălcările comise de o tabără într-un conflict nu pot justifica niciodată încălcările comise de adversari”, a declarat Philip Luther.

Aproximativ 2.200 de palestinieni au fost uciși, în majoritate civili, în timpul războiului din iulie-august 2014. De partea israeliană, 73 de persoane, între care 67 de soldați, au fost de asemenea ucise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău