Amiralul SUA Robert Burke, despre provocările Rusiei: Încearcă să ne facă să tragem noi primii

  • 02 August 2021 19:45
Amiralul SUA Robert Burke, despre provocările Rusiei: Încearcă să ne facă să tragem noi primii

Amiralul Robert P. Burke, șeful Comandamentului NATO al Forțelor Întrunite (Joint Force Command - JFC) de la Napoli, a atras atenția asupra incidentelor tot mai dese din Marea Neagră între Federația Rusă și NATO, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, un spațiu considerat de Rusia „lac rusesc” pare prea mic pentru ruși și pentru forțele NATO. În ultimele luni, pe fondul unor exerciții NATO în Marea Neagră, incidentele și provocările Federației Ruse s-au înmulțit considerabil.

Amiralul american Robert Burke, citat de Business Insider, în cadrul unui eveniment al Forțelor Navale Americane, a comentat desele incidente din Marea Neagră în care nave de război sau avioane de vânătoare ale Rusiei au recurs la hărțuiri și provocări la adresa Aliaților.

„Aliații care operează în zonă (n.a. - Marea Neagră) interacționează în permanență cu nave rusești. În general interacțiunile sunt sigure, deși ele sunt menite să intimideze”, a precizat amiralul american.

„Atunci când un avion de vânătoare survolează un distrugător la o altitudine de 30 de metri e necesară o decizie imediată dacă acel avion are intenția de a ataca. Putem argumenta că încearcă să ne facă pe noi să tragem primii”, a mai precizat amiralul american, care a subliniat că NATO nu va cădea în această capcană, dar a dat asigurări că alianța poate gestiona orice situație de criză.

Incidentele dintre Federația Rusă și NATO în Marea Neagră s-au înmulțit îngrijorător

Distrugătorul britanic HMS Defender, implicat și el într-un incident grav în Marea Neagră după ce rușii au deschis foc de avertisment. Sursă foto: Royal Navy

În ultimul timp incidentele dintre Federația Rusă și NATO în acvatoriul Mării Negre s-au înmulțit.

Două astfel de provocări grave, care puteau escalada, au avut loc în luna iunie a acestui an. După ce asupra distrugătorul britanic HMS Defender rușii au deschis foc de avertisment, acuzând nava de război că a intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, obținute în mod abuziv prin ocuparea și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, la o zi Ministerul Apărării din Olanda a anunțat că navele de luptă și aviația militară a Rusiei au hărțuit și agresat în Marea Neagră și fregata Evertsen, cea mai puternică navă de război din dotarea Marinei Olandeze. 

Acestea sunt doar două incidente dintr-o listă lungă de provocări ale Rusiei în Marea Neagră. 

Aceste episoade s-a înmulțit pe fondul amplelor exerciții ale NATO în Marea Neagră, dar și în contextul escaladării tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă, după reluarea de acum câteva luni a luptelor dintre Armata Ucrainei și separatiștii pro-ruși susținuți financiar și cu tehnică militară de Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău