Amiral britanic: „Armata rusă și-a pierdut jumătate din potențialul de luptă în Ucraina, inclusiv 2.500 de tancuri”

  • 05 Iulie 2023 16:20
Amiral britanic: „Armata rusă și-a pierdut jumătate din potențialul de luptă în Ucraina, inclusiv 2.500 de tancuri”

După ce ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a publicat în urmă cu câteva zile informații despre presupusele pierderi uriașe ale armatei ucrainene în ofensiva acesteia din sud-estul țării - când susținea, printre altele, că armata rusă a distrus 2.500 de echipamente militare și blindate, inclusiv 16 tancuri germane Leopard care au fost livrate de Polonia și Portugalia - a venit și replica omologilor occidentali, scrie defenseromania.ro.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat într- un interviu acordat presei poloneze că Germania și Danemarca vor livra Ucrainei „zeci de noi tancuri Leopard 1A5”, iar ulterior comandantul Statului Major al Forțelor Armate Britanice, amiralul Anthony Radakin, a abordat problema războiului din Ucraina într-o declarație, publicată ieri în Financial Times.

„Rusia și-a pierdut aproape jumătate din capacitățile sale de luptă. Anul trecut a tras 10 milioane de obuze, iar acum, în cel mai bun caz, poate produce un milion de obuze pe an. A pierdut 2.500 de tancuri și poate produce în cel mai bun caz 200 de tancuri (noi) pe an”, arată Anthony Radakin.

Totodată, amiralul a respins acuzațiile conform cărora contraofensiva ucraineană se desfășoară încet și că strategia militară a Kievului vizează epuizarea, întinderea (apărarea) și lovirea inamicului și distrugerea treptat a liniilor de apărare rusești.

Totuși, el a recunoscut că densitatea câmpurilor de mine rusești a fost „mai mare decât se aștepta”, și că lipsa apărării aeriene și a aviației care să protejeze avansul forțelor ucrainene și lipsa aprovizionării cu toate echipamentele militare pe care Ucraina le-a solicitat ar putea „complica cursul contraofensivei”.

Comandantul militar britanic a spus că „este nedrept să legam Ucraina de un anumit interval de timp” și că „Rusia este acum atât de slabă încât nu are puterea de a lansa (sa) contraofensivă”, iar „lovitura principală a contraofensivei Kievului urmează să vină”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău