FOTO | Amintiri din Gulag: „Mama a fost condamnată la cinci ani, iar noi copiii, rămași pe drumuri, am ajuns la orfelinat”
-
05 Iulie 2019 15:55
Zeci de victime ale deportărilor, rudele lor și spectator cetățeni s-au adunat astăzi la Filarmonica Națională din Chișinău la cea de-a V-a ediție a evenimentului Memoriile deportărilor, prilejuit de marcarea a 70 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia. Foștii deportați au povestit istorii cutremurătoare despre Siberia și Gulag, precum și despre repercusiunile asupra vieții lor de mai apoi. O relatare Radio România Chișinău.
Zinaida Timofti Gagiu povestește despre mama sa Neonila Tiron născută în satul Țareuca, raionul Orhei, care după moartea părinților ei a fost luată de o mătușă în Azuga. Dar în 1946, atunci când a venit la înmormântarea surorii mai mari a fost reținută de securiști, judecă și trimisă la cercul polar:
„În anul 1970 am primit o scrisoare foarte stranie, mi se adresează un domn și mă întreabă dacă nu știu nimic despre Neonila Tiron care-i este soție și fiica sa Zinaida. A venit și a stat o lună la Chișinău, după care mi-a spus că are o foaie la un sanatoriu în Anapa și după asta se întoarce și vom trăi împreună pană la adânci bătrâneți, dar a murit acolo”.
O altă victimă este Ion Harti originar din satul Batâr, raionul Chimișlia, familia sa a suferit de calvarul deportărilor de trei ori.
„În anul 1941 familia noastră a fost deportată dar de la gară tata a fost dus cu primul eșalon unde erau încarcați, iar mama și noi copiii am fost întorși înapoi, în anul 1945, după ce s-a sfârșit războiul. Deoarece mama acumulase careva averi a fost condamnată pe 5 ani, iar noi copiii am rămas pe drumuri și apoi am ajuns la orfelinat”.
Amintim că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic comunist a deportat zeci de mii de țărani basarabeni – bărbați, femei, copii și bătrâni, iar averile lor au fost acaparate de regimul bolșevic. Operațiunea Sud a fost apogeul terorii în masă în Basarabia.