Americanii trimit mai mult gaz în Europa pe nave decât trimite Rusia prin conducte

  • 04 August 19:24
Americanii trimit mai mult gaz în Europa pe nave decât trimite Rusia prin conducte

SUA trimit acum mai mult gaz către Europa pe nave decât trimite Rusia prin conducte, scrie Wall Street Journal, potrivit Insider. În iulie, gazul natural lichefiat din SUA a reprezentat 13% din totalul gazului furnizat Europei, comparativ cu 10%, gazul ajuns în Europa prin conductele rusești.

Invazia Ucrainei de către Rusia a redesenat traseul livrărilor de energie în întreaga lume, iar unul dintre rezultate a fost că SUA au ajuns să trimită acum mai mult gaz către Europa pe nave, decât Rusia prin conducte, arată datele ICIS (Independent Commodity Intelligence Services), potrivit Wall Street Journal, scrie Digi24.

Din 1967, conductele Gazprom din Siberia de Vest și peninsula Yamal au livrat cantități uriașe de gaz în Europa, dar acele vremuri se schimb rapid după începutul războiului din Ucraina.

În iulie, gazul natural lichefiat din SUA a reprezentat 13% din totalul gazului furnizat în Europa, comparativ cu 10% prin conductele rusești. Conductele din Norvegia au fost cea mai importantă sursă de gaz către continent, în timp ce alte surse includ gazoductele din Africa de Nord și aprovizionarea cu gaz natural lichefiat din Qatar, precum și producția internă a Uniunii Europene.

În ultimele luni, Rusia a redus masiv livrarea de gaz către Uniunea Europeană. Inițial pentru lucrări de întreținere la gazoductul Nord Stream, care alimentează cu gaze naturale Germania, iar ulterior, după ce lucrările de întreținere au fost finalizate și s-a reluat tranzitul, rușii au redus din nou volumul de gaz la 20% din valoarea maximă a gazoductului. Gazprom susține că de vină pentru reducerea livrărilor ar fi o turbină pentru gazoduct care nu a ajuns în Rusia, în timp ce Germania spune că turbina, reparată în Canada, este complet funcțională, însă Rusia nu vrea să o preia, acuzând Moscova că face acest lucru intenționat și că folosește gazul ca pe o armă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:2,06 m/s
Tue
25
Wed
26
Thu
25
Fri
29
Sat
29
Arhivă Radio Chișinău