Americanii își fac griji că sunt spionați online

  • 13 Noiembrie 2014 09:36
 Americanii își fac griji că sunt spionați online

Americanii își fac griji că sunt spionați pe internet atât de guvern cât și de companiile private, a raportat institutul Pew Research Center într-un studiu publicat miercuri, informează Agerpres.

Aproximativ 80% dintre respondenți se declară 'de acord' că trebuie să își facă griji legate de supravegherea de către guvernul lor a convorbirilor telefonice sau online.

În plus, 91% dintre americani cred de asemenea că consumatorii au pierdut controlul modului în care informațiile lor personale sunt colectate și utilizate de companiile private, iar 64% estimează că guvernul ar trebui să facă mai mult pentru a reglementa aceste practici.

Circa 81% dintre americani 'aproape' nu se simt sau 'deloc în siguranță' când utilizează rețelele sociale pentru a partaja informații private, iar 68% nu se simt în siguranță când discută prim mesageria instantanee /IM/.

Mai mult de jumătate își fac griji cu privire la siguranța mesajelor text sau emailurilor și aproape jumătate sunt preocupați de securitatea telefoanelor mobile. Dar numai 31% dintre americani se îndoiesc de securitatea telefoanelor fixe.

'Mai degrabă decât să fie indiferenți față de viața lor privată, majoritatea americanilor vor în schimb să se facă mai mult pentru a-i proteja', estimează Lee Rainie, director al centrului de cercetare Internet Project și coautor al studiului.

Unii americani, cu toate acestea, se declară gata să schimbe datele lor private cu servicii: 55% sunt dispuși să facă schimb de informații cu condiția să aibă acces gratuit la servicii online.

Aproximativ 43% dintre americani spun că au auzit 'o mulțime' despre supravegherea datelor cu caracter personal de către guvernul lor, iar 44% afirmă că s-a discutat 'puțin'.

Acest sondaj este realizat după ce a trecut mai mult de un an de la dezvăluirile făcute în iunie 2013 de un fost consultant al agenției americane NSA /National Security Agency/, Edward Snowden, despre vastul sistem de supraveghere al Statelor Unite, notează AFP.

Aceste dezvăluiri au provocat proteste și relații tensionate ale SUA cu aliații lor.

'Cei care sunt cei mai conștienți de programele de monitorizare se simt mai puțin în siguranță în comunicațiile lor', notează cercetătoarea de la Pew Mary Madden.

Cercetătorii au constituit un grup de 607 adulți care s-au oferit voluntari pentru a răspunde la patru sondaje timp de un an.

Primul dintre aceste sondaje a fost realizat între 11 și 28 ianuarie, cu o marjă de eroare de 3,98 puncte procentuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău