Americanii au făcut publice imagini de satelit care ar dovedi că Iranul a bombardat câmpurile petroliere din Arabia Saudită

  • 16 Septembrie 2019 11:00

Statele Unite au făcut publice imagini din satelit care arată că Iranul s-a aflat în spatele atacurilor asupra instalațiilor petroliere saudite de sâmbătă, potrivit BBC.

Oficialii iranienii au negat că ar fi fost implicați în atacuri. Anterior, atacurile fuseseră revendicate de rebelii huthi din Yemen, aceștia fiind susținuți de Iran.

Oficiali americani spun, însă, că având în vedere direcția și proporția atacurilor este puțin probabil ca rebelii huthi să fie cu adevărat implicați.

Incidentul a dus la o scădere a rezervelor mondiale de petrol cu 5%, în timp ce prețurile au crescut considerabil.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, dăduse vina pe Iran imediat după atac, fapt ce a dus la un schimb de acuzații și amenințări între administrația americană și guvernul de la Teheran.

Duminică, președintele Donald Trump s-a ferit să acuze direct Iranul, într-o postare pe Twitter, însă a sugerat că SUA ar putea să acționeze militar împotriva autorului atacurilor.

Un purtător de cuvânt al rebelilor huthi susținuți de Iran a declarat că în atacurile care au provocat incendii la două rafinării din Arabia Saudită au fost utilizate zece drone.

Operațiunile contra obiectivelor saudite vor fi intensificate „atât timp cât agresiunile continuă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al insurgenților huthi.

Americanii au făcut publice imagini de satelit care ar dovedi că Iranul a bombardat câmpurile petroliere din Arabia Saudită

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău