Amenzile pentru șoferi și cazierul judiciar, achitate online

  • 17 Aprilie 2013 13:58
Amenzile pentru șoferi și cazierul judiciar, achitate online

Cetățenii vor putea achita online pentru eliberarea unor acte de către instituțiile statului.

Serviciul guvernamental de Plăți electronice, lansat miercuri, 17 aprilie, la Chișinău, va putea fi utilizat, deocamdată, pentru plățile în cazul cazierului judiciar și a amenzilor pentru șoferi, dar lista serviciilor va fi extinsă. Autoritățile mai promit buletine de tip nou, cu chip electronic încoprorat, care ar urma să fie eliberate până în 2020. Subiectele au fost discutate în cadrul celei de-a patra ediții a Summitului Tehnologiilor Informaționale.

Toate autoritățile publice vor fi, în curând, obligate să ofere servicii online care să poată fi achitate de la distanță prin plăți electronice. Potrivit directorului executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocanu, într-o primă etapă, vor putea fi achitate prin internet plățile pentru cazierul judiciar și amenzile date de poliție.

Până la sfârșitul acestui an, vor mai putea fi accesate și achitate online serviciile oferite de Inspectoratul Fiscal, Întreprinderea Cadastru și Serviciul de Stare Civilă.

Pe termen lung, autoritățile au în vedere elaborarea buletinelor de identitate, care să conțină și semnătura digitală. Astfel, vor putea fi accesate de la distanță serviciile statului, a declarat ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

Pe de altă parte, agenții economici din domeniul tehnologiilor informaționale susuțin că statul ar trebui să întreprindă mai multe acțiuni pentru atragerea investițiilor în acest sector. Directorul executiv al Asociației companiilor IT, Ana Chirița.

Mai mult de jumătate dintre gospodăriile casnice din Republica Moldova au calculatoare cu acces la internet, adică de două ori mai mult decât media internațională. Republica Moldova se numără, de asemenea, printre primele 20 de state în lume, după viteza de acces la internet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău