Amenzile pentru contravențiile săvârșite la frontiera de stat vor putea fi achitate la vamă

  • 07 Noiembrie 2023 14:04
Amenzile pentru contravențiile săvârșite la frontiera de stat vor putea fi achitate la vamă

Angajații Serviciului Vamal ar putea obține dreptul de a elibera chitanțe de încasare a amenzii la locul constatării contravenției. Modificările legislative în acest sens au fost publicate pentru consultări publice.

Potrivit modificărilor din 2022 a Codului Contravențional, în cazul contravențiilor constatate la punctele de trecere a frontierei de stat nu se încheie proces-verbal dacă persoana în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional recunoaște contravenția săvârșită și acceptă sancțiunea sub formă de amendă stabilită de agentul constatator, cu eliberarea chitanței de încasare a amenzii conform art.447 din Cod, scrie Bizlaw.md.

Prin urmare, constatarea contravențiilor vamale cu răspundere contravențională se face de către funcționarii vamali inclusiv la punctele de trecere a frontierei de stat.

Potrivit autorilor proiectului, eliberarea chitanței de încasare a amenzii la locul constatării contravenției de către agenții constatatori ai Serviciului Vamal pentru unele contravenții vamale cu răspundere contravențională va exclude necesitatea de a consemna diverse acțiuni procesuale în cadrul procesului contravențional în cazul în care persoana recunoaște vinovăția și acceptă sancțiunea sub formă de amendă stabilită de agentul constatator.

În proiect se mai menționează că introducerea chitanței în cauză în lista formularelor de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal pentru unele contravenții vamale cu răspundere contravențională constatate va conduce la:

  • reducerea complexității procesului contravențional;
  • reducerea numărului de acte procedurale întocmite;
  • excluderea acțiunilor de executare silită;
  • excluderea cazurilor de neachitarea amenzilor și stingerea prin prescripție a acestora;
  • reducerea timpului de documentare a cazului contravențional;
  • încasări imediate la bugetul de stat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău