Amenzi uriașe pentru înțelegeri de cartel privind prețul la carburanții auto între mai multe companii petroliere

  • 03 Iulie 14:57
Amenzi uriașe pentru înțelegeri de cartel privind prețul la carburanții auto între mai multe companii petroliere

Șase companii de pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere au fost amendate cu 480 de milioane de lei pentru acord anticoncurențial. Acestea coordonau prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, în perioada martie 2019-ianuarie 2021, a anunțat președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, într-o conferință de presă, transmite Radio Chișinău.

„Consiliul Concurenței a constatat că în perioada investigată cele 6 companii vizate au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu aceleași valori. Aceste modificări au avut loc atât consecutiv, când una sau mai multe companii afișau prețurile pe panou, dar și concomitent, atunci când toate sau majoritatea companiilor adoptau aceste modificări înainte de afișare pe panou.

Deci, în urma analizei informațiilor acumulate în cadrul investigațiilor, Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că între cele 6 companii a avut loc un acord anti-concurențial, care viza coordonarea prețurilor pe această piață.

Întreprinderile care au fost vizate, au negat existența unei înțelegeri sau unei practici concertate. Ca motivare, sau ca argumente, întreprinderile s-au referit la diferiți factori economici, la diferiți indicatori economici în activitatea lor, au invocat faptul că, de fapt ceea ce a avut loc pe piață era adaptarea inteligentă a companiilor una după alta.”    

Cea mai mare amendă a primit-o „Rompetrol Moldova” SA – aproape 192 de milioane de lei și „Lukoil Moldova” SRL – peste 180 de milioane de lei. SRL „Petrom Moldova” SRL a primit amendă de 78 de milioane de lei, iar „Bemol Retail” SRL – peste 29 de milioane de lei. „Tirex Petrol” SA a fost amendată cu 1,5 milioane de lei, iar „Datario” SRL – cu peste 1,1 milioane de lei, transmite IPN.

Reprezentanții companiilor nu au comentat în mod public deciziile Consiliului Concurenței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Tue
29
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău