Amenzi mai mari pentru aruncarea neautorizată a gunoiului

  • 25 Martie 2019 12:30
Amenzi mai mari pentru aruncarea neautorizată a gunoiului IPN.md

Pretorii de sector și colaboratorii Direcției locativ comunale a Primăriei Chișinău vor putea aplica amenzi proprietarilor de locuințe din capitală care aruncă deșeurile la platformele de acumulare fără a avea încheiat un contract cu regia „Autosalubritate”. Totodată, autoritățile locale vor adresa un demers parlamentului pentru a solicita majorarea amenzilor pentru insalubritate, transmite MOLDPRES.

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a declarat astăzi la ședința săptămânală a serviciilor primăriei că în Chișinău există 42 de adrese unde proprietarii caselor particulare aruncă la platourile de acumulare deșeurile din gospodăriile lor fără a avea încheiat un contract cu Regia „Autosalubritate”. Primarul a specificat că autoritățile sunt dispuse ca timp de 3 luni să evacueze gratis gunoiul de la casele particulare care nu achită în prezent pentru evacuarea gunoiului. Dacă în această perioadă, proprietarii nu vor semna un contract de evacuare a deșeurilor, atunci ei riscă amenzi usturătoare.

„Orașul va fi curat când fiecare dintre noi va înțelege că este mai ușor să nu faci murdărie, decât să-l cureți. Tot noi ca cetățeni plătim pentru salubrizarea orașului. Este o indiferență și o lipsă totală de bun simț atunci când la platourile de pe șoseaua Muncești se curăță de trei ori pe săptămână, dar parcă nu se curăță deloc din cauza sectorului privat, care aduce peste noapte viță-de-vie, crengi, fotolii, paturi, pungi de gunoi. În municipiu avem 42 de astfel de adrese, unde la platoul de acumulare sectorul particular aduce și aruncă tot ce are de aruncat din casă și nici nu vrea să încheie contract cu Autosalubritatea”, a spus Codreanu.

Directorul Regiei „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev, a afirmat că întreprinderea are anual pierderi de peste 1 milion de lei pentru evacuarea deșeurilor în lipsa unui contract cu beneficiarii. În prezent, Regia „Autosalubritate” are încheiate peste 13 mii de contracte în sectorul particular, dar mai există alți peste 7 mii de beneficiari care ar trebui să semneze asemenea contracte.

Tariful achitat de agenții economici pentru evacuarea deșeurilor este de 22 de lei, în timp ce persoanele fizice achită între 9 și 16 lei pentru acest serviciu. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău