Amenințările din spațiul tehnologic ar putea fi contracarate prin înființarea unui Interpol în domeniul securității cibernetice

  • 27 Iulie 2021 19:45
Amenințările din spațiul tehnologic ar putea fi contracarate prin înființarea unui Interpol în domeniul securității cibernetice

Premierul israelian Naftali Bennett a lansat la conferința Cyber Week 2021 de la Tel Aviv inițiativa unei agenții globale de securitate cibernetică, iar experții în domeniu consideră că aceasta ar putea fi mai degrabă un Interpol în spațiul cibernetic, decât o formă de cooperare la nivelul ONU.

Premierul israelian Naftali Bennett a catalogat, în cadrul unui discurs susținut săptămâna trecută la conferința Cyber Week 2001, atacurile cibernetice drept una dintre principalele amenințări "la adresa securității naționale și (...) una dintre principalele amenințări globale".

"Dacă ești o țară cu intenții rele și în trecut aveai nevoie pentru un atac de un avion, de comandouri sau de un atentator cu bombă, acum poți face asta doar cu un atac cibernetic. Ai nevoie de inteligență, cunoștințe, experiență și un bun acces la internet. Azi cea mai bună cale de a ataca o altă țară, o altă industrie, este un atac cibernetic. Asta se va întâmpla din ce în ce mai mult. Va crește exponențial. Iar asta mă îngrijorează", a spus Bennett.

Cu acest prilej, Naftali Bennett a anunțat planuri privind o nouă inițiativă în domeniul securității cibernetice la nivel internațional. În discursul său de la universitatea din Tel Aviv, Bennett le-a cerut celorlalte state să se alăture Israelului în acest demers.

"Lucrăm la formarea unei agenții globale de securitate cibernetică cu scopul de a ne uni și de a ne combina forțele și resursele", a spus el, adăugând că este necesar ca multe națiuni să se alăture acestei noi inițiative, pentru că "dacă luptăm singuri, vom pierde, dar dacă luptăm împreună, vom câștiga".

Profesorul Isaac Ben-Israel, președintele conferinței Cyber Week 2021 și directorul Centrului de cercetare interdisciplinar în domeniul cibernetic (ICRC) al Universității din Tel Aviv, crede că premierul israelian nu s-a referit la o structură de tipul celor formate în cadrul ONU.

"Nu cred că a vorbit despre ONU, pentru că ONU este condus de state și statele au mereu propriul interes și chiar dacă se pun de acord asupra unui lucru nu este atât de simplu să spună acest lucru deschis. Cred că s-a gândit mai degrabă la ceva ca Interpolul, organizația internațională de cooperare între forțele de poliție, dar vorbim despre cyber, nu despre poliția normală. Cred că la așa ceva s-a gândit, în special în spațiul tehnologic", a spus Isaac Ben-Israel în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști străini pe marginea conferinței Cyber Week.

El a povestit că a fost mai mulți ani în cadrul unei organizații numite Global Cyber Security Council (GCSC) care a întâmpinat reale dificultăți în a realiza lucruri concrete.

"Ideea era să formăm un corp de experți care să lucreze pentru definirea unor norme care să fie acceptabile pentru toată lumea, pentru a preveni atacurile cibernetice. Am crezut că este simplu, pentru că toți împărtășim în mare aceleași legi. Dar am aflat că tipul din Rusia și cel din SUA nu se puteau pune de acord asupra niciunui lucru. După foarte mulți ani de lucru în acest Consiliu m-a cuprins disperarea", a povestit Ben-Israel, care a fost șeful diviziei de cercetare a armatei israeliene și părintele strategiei Israelului în domeniul securității cibernetice.

"Trebuie să avem o formă de cooperare internațională, altfel tipii cei răi nu vor fi niciodată prinși, dar este mult mai greu decât cred oamenii", a pledat însă el.

 

 

Cu toate că va mai trece ceva timp până când o astfel de inițiativă globală va deveni realitate, Israelul cooperează deja cu peste 90 de țări în domeniul securității cibernetice.

După cum a povestit șeful CERT (Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetică) Israel, Erez Tidhar, în urmă cu aproximativ o lună și jumătate o astfel de cooperare vitală a avut loc cu CERT România.

"Am primit o informație de la un alt partener că un server care se află în România va ataca Israelul. L-am contactat pe omologul meu, șeful CERT România, de fapt am discutat chiar pe WhatsApp. Trebuiau să lanseze atacul într-o anumită zi, dar în aceeași zi au dat jos serverul din România, atacul a eșuat", a relatat Erez Tidhar pentru jurnaliști în timpul unei vizite la sediul CERT Israel din Beer Sheva.

Nu a fost identificat autorul acestui atac, care de obicei se ascunde în spatele mai multor servere, dar scopul final, acela de a împiedica atacul, a fost atins.

"Dacă este un atac sofisticat, se va ascunde în spatele a patru-cinci-șase computere, din state diferite, deci va fi foarte dificil să-l urmărești. Dar interesul meu este să opresc atacul acum", a mai spus Tidhar.

Yigal Unna, directorul general al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (INCD), spune că nu există un conflict între activitatea de identificare a vulnerabilităților din domeniul cibernetic de care se ocupă agențiile precum cea pe care o conduce și cea a serviciilor de informații, care își propun uneori să exploateze astfel de slăbiciuni.

"Nu e cu adevărat o dilemă", a spus Yigal Unna, precizând că "cele mai multe vulnerabilități sunt exploatate și abuzate de jucători mai puțin sofisticați".

El nu crede nici că ar trebui să existe "ziduri" între cele două tipuri de organizații, ci un dialog. "Dar vă spun - pe partea practică - închideți vulnerabilitățile și toată lumea va fi fericită. Toate celelalte lucruri sunt legende", a dat asigurări directorul INCD.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău