Amenințările de securitate, criza energetică și parcursul european, principalele subiecte discutate de către Maia Sandu și șefa statului elen, Katerina Sakellaropoulou

  • 01 Martie 2023 11:15
Amenințările de securitate, criza energetică și parcursul european, principalele subiecte discutate de către Maia Sandu și șefa statului elen, Katerina Sakellaropoulou

Amenințările de securitate, criza energetică și parcursul european au fost principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii între președinta Maia Sandu și șefa statului elen, Katerina Sakellaropoulou, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă de după întâlnirea celor două șefe de stat, președinta Greciei a anunțat că este nevoită să își întrerupă vizita planificată în Rep. Moldova pentru a reveni în țară sa, unde un grav accident feroviar, produs noaptea trecută, s-a soldat cu moartea a peste 30 de persoane și rănirea altor aproape 90.  Cele două șefe de stat au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor. Cu detalii Ina Guțu.

Președinta Maia Sandu a mulțumit Greciei pentru susținerea Republicii Moldova în obținerea statutului de țară candidată la aderarea la UE. Ea s-a referit și la consolidarea cooperării cu statul elen, inclusiv în domeniul energetic astfel încât Grecia să devină un potențial furnizor de gaze naturale pentru Rep. Moldova.

„Vizita dumneavoastră vine într-o perioadă complicată pentru regiunea noastră și pentru întreg continentul european. De un an de zile trăim alături de războiul brutal al Rusiei împotriva statului  vecin și prieten, Ucraina/ Țara noastră a fost afectată grav de criza energetic dar am reușit totuși să ne diversificăm sursele de energie și vom investi în continuare în securitatea energetică a țării. Suntem interesați să cooperăm în acest domeniu cu Grecia care este în prezent un important hub energetic regional. Cooperarea noastră va viza atât achiliile de gaze lichefiate cât și transportarea acestora spre Rep. Moldova și mai departe”, a spus Sandu.

Șefa statului a reiterat determinarea Rep. Moldova de a rămâne de partea lumii libere și sprijinul Ucrainei pentru a rezista în fața ocupației ruse.

La rândul ei, șefa statului elen a apreciat efortul Rep. Moldova, afectată grav de războiul din Ucraina, de a oferi ajutor miilor de refugiați ucraineni. Ea a vorbit despre susținerea pe care Grecia va continua să o ofere Rep. Moldova, pe calea integrării europene. Condamnând politica revizionistă a Federației Ruse, Katerina Sakellaropoulou a subliniat că Grecia respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Rep. Moldova și pledează pentru soluționarea conflictului transnistrean pe cale pașnică.

Ea a subliniat de asemenea sprijinul Greciei pentru consolidarea sectorului energetic al Rep. Moldova.

„Susținem independența integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei în cadrul frontierelor recunoscute internațional precum și orice încercare de rezolvarea pașnică și durabilă a conflictului transnistrean pe baza principiului dreptului internațional. Grecia investește în dezvoltarea de infrastructuri care vor accentua rolul de pilon energetic în zonă, inclusiv prin livrarea neîntreruptă de gaze către Moldova”, a menționat Sakellaropoulou.

Șefa statului elen a reiterat continuarea sprijinului pe care Grecia îl va oferi Rep. Moldova pe parcursul integrării europene.

În cadrul vizitei președintei Greciei la Chișinău a fost semnat și un memorandum între ministerele de externe ale ambelor state pentru o mai bună cooperare în instruirea diplomaților.  

În Grecia locuiesc circa 20 de mii de cetățeni ai Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău