Amenințări dure de la Kremlin: Vom riposta dacă Uniunea Europeană suspendă vizele rușilor

  • 30 August 2022 18:30
Amenințări dure de la Kremlin: Vom riposta dacă Uniunea Europeană suspendă vizele rușilor

Rusia va riposta dacă Uniunea Europeană va decide să suspende vizele rușilor ca răspuns la ofensiva Moscovei în Ucraina, a avertizat, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP.

”Știm că există puncte de vedere diferite între europeni, le vom urmări îndeaproape. Aceasta este o decizie foarte serioasă care ar putea fi luată împotriva cetățenilor noștri și o astfel de decizie nu poate rămâne fără răspuns”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Pentru a răspunde, va trebui să ne asigurăm că ne servim cel mai bine interesele și protejăm interesele cetățenilor noștri. Nu știm încă ce măsuri” vor lua europenii, a adăugat el.

El a mai precizat că ”Bruxelles, precum capitalele europene, dă dovadă de o totală lipsă de judecată”, iar ”această iraționalitate, care se limitează la nebunie, permite să fie dezbătute astfel de măsuri (referitoare la vize)”, a continuat Peksov.

Acest avertisment vine în condițiile în care unele țări vor să interzică intrarea turiștilor ruși în Europa, în timp ce altele preferă o măsură mai simbolică, precum suspendarea unui acord care prevedea facilități pentru eliberarea vizelor anumitor categorii de ruși.

Această dezbatere va fi în centrul discuțiilor dintre miniștrii de Externe ai țărilor membre UE care se întâlnesc marți și miercuri la Praga.

Țările europene au impus deja mai multe pachete de sancțiuni economice Rusiei, cu scopul de a pedepsi Moscova pentru ofensiva lansată împotriva Ucrainei.

În ceea ce privește vizele, o interdicție totală aplicată rușilor pare puțin probabilă, în lipsa unui consens în jurul acestei măsuri cerute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

O astfel de interdicție a vizelor eliberate turiștilor ruși pentru Spațiul Schengen, care ar fi o măsură fără precedent, este cerută în special de statele baltice, dar Germania și Franța se opun, iar Comisia Europeană nu este în favoarea interdicției.

Cele 26 de țări din Spațiul Schengen (22 de state UE, plus Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein) au primit trei milioane de cereri de viză de ședere pe termen scurt în 2021, aplicabile tuturor categoriilor (turism, studii, călătorii de afaceri...). Rușii au fost cel mai numeros popor care a cerut viză de ședere pe termen scurt, cu 536.000 de cereri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău