Amenințarea rusă în Marea Neagră și cea Baltică, inclusă în Declarația Summitului B9 (liderii țărilor post-comuniste din Estul Europei)

  • 02 Martie 2019 12:11
Amenințarea rusă în Marea Neagră și cea Baltică, inclusă în Declarația Summitului B9 (liderii țărilor post-comuniste din Estul Europei)

Un document adoptat la finalul Summitului Formatului București 9 (B9), care s-a desfășurat pe parcursul acestei săptămâni la Košice (Slovacia), atrage atenția că, în prezent, există o amenințare din partea Rusiei în Marea Neagră și în Marea Baltică.

Participanții la reuniune, președinți din țările post-comuniste din Estul Europei (România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania), au adoptat o declarație în care subliniază importanța prezenței sporite a NATO în zona Mării Baltice și a Mării Negre.

În plus, B9 a susținut prezența militară consolidată a Statelor Unite și a Canadei în Europa.

Cei nouă lideri prezenți la summit au acordat o atenție specială inclusiv situației din Ucraina și tensiunilor din zona Mării Azov.

"Aceasta este o altă manifestare a nerespectării de către Rusia a dreptului internațional, a modelului său de comportament de confruntare și a utilizării acțiunilor militare și non-militare, cum ar fi construirea podului de la strâmtoarea Kerci, pentru avansarea obiectivelor sale geopolitice. Toate acestea necesită o abordare și mai coerentă și strategică din partea Alianței", se arată în declarația adoptată la finalul Summitului B9, citată de rbc.ua

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău