Amendă de 2 MILIOANE de euro pentru o bancă implicată în furtul MILIARDULUI

  • 14 Decembrie 2015 19:59
Amendă de 2 MILIOANE de euro pentru o bancă implicată în furtul MILIARDULUI

La sfârșitul săptămânii trecute autoritățile de la Riga au amendat cu 2 milioane de euro o bancă implicată în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.

Este cea mai mare amendă din istoria țării baltice și a fost aplicată pentru că Privat Bank nu a identificat la timp mai multe tranzacții suspecte, prin care banii din cele 3 bănci moldovenești au fost spălați prin intermediul conturilor băncii din Letonia. Comisia letonă pentru piața financiară și de capital l-a suspendat din funcție pe președintele instituției financiare și a cerut înlocuirea consiliului de administrație. Ina Guțu a realizat o sinteză a investigațiilor ”furtului secolului”, aflate încă în desfășurare în republica Moldova.

A trecut mai bine de un an de când au ieșit la iveală informațiile despre frauda unui miliard de dolari din sistemul financiar bancar al Republicii Moldova.

Spre deosebire de autoritățile letone care au amendat cu o sumă record Privat Bank după ce a constat că nu a reușit sa identifice mai multe tranzacții suspecte, menționate inclusiv în raportul Kroll, în Republica Moldova furtul miliardului dar și rezultatele investigației Kroll, s-au soldat cu câteva demisii și o audiere, cu ușile închise, în Parlament, pe marginea acestui caz.  

Dat publicității în luna mai, raportul Kroll, scotea la iveală tranzacții complexe, între cele 3 bănci moldovenești și companii offshore aflate în legătură cu grupul condus de Ilan Shor, fost șef al Băncii de Economii. Considerat principalul vinovat în furtul miliardului, pentru care a fost plasat și în arest la domiciliu la începutul lunii mai, Ilan Shor a fost eliberat după doar 18 zile de arest, iar mai apoi a fost ales primar al orașului Orhei.

În același dosar al creditelor neperformante a fost arestat și fostul premier Vlad Filat, cumnatul acestuia și mai mulți alți oameni de afaceri. Potrivit directorul CentruluiNațional Anticorupție, Viorel Chetraru, instituția pe care o conduce a pornit 44 de dosare penale pe marginea „furtului miliardului”, dintre care 20 au fost trimise deja în judecată. 14 persoane sunt învinuite, iar opt persoane au statut de inculpat în instanța de judecată. Totodată Viorel Chetraru a declarat, în cadrul audierilor din Parlament organizate pe acest caz acum 2 săptămâni,că s-ar fi stabilit circuitul a circa 200 de milioane de dolari din banii sustrași din băncile moldovenești. 

La sfârșitul lunii martie, în urma unei comisii de anchetă, au fost demiși președintele Comisiei naționale pentru Piață Financiară, Artur Gherman și viceguvernatorul BNM Ema Tabârță. 

Guvernatorul Dorin Draguțanu, și-a prezentat demisia pe 21 septembrie, acuzând că a fost supus presiunilor din partea mai multor politicieni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău