Amelie de Montchalin: Dezideratul nostru este să avem o rezolvarea politică, viabilă a conflictului transnistean, cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității R.Moldova
-
13 Septembrie 2019 13:50
Republica Moldova trebuie să-și aprofundeze participarea în cadrul parteneriatului Estic, pentru a beneficia de cât mai multe beneficii pentru cetățenii săi, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, Amelie de Montchalin, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialul francez a avut astăzi mai multe întrevederi cu conducerea R.Moldova cu care a discutat despre rezolvarea diferendului transnistrean și lupta cu corupția. O relatere de Cristina Popușoi, pentru Radio România Chișinău.
Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, Amelie de Montchalin, a avut o serie de întrevederi cu conducerea R.Moldova. În dialogul cu premierul Maia Sandu, diplomatul francez a menționat importanța Parteneriatului Estic și necesitatea de consolidare a acestuia pe diverse domenii, astfel încât statele partenere ale UE, inclusiv R.Moldova, să aibă cât mai multe beneficii.
În cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o alături de șeful diplomației de la Chișinău, Amelie de Montchalin, a vorbit despre necesitatea rezolvării diferendului transnistrean pe cale politică. În același timp oficialul francez a subliniat și importanța luptei împotriva corupției.
„Valorile europene nu sunt doar un concept. Ele reprezintă instrumente pentru a le permite cetățenilor să trăiască într-un stat de drept. Trebuie să luptăm împotriva corupției, iar justiția să fie absolut independentă. Am discutat despre regiunea transnistreană. Dezideratul nostru e să avem o rezolvarea politică, viabilă a acestui conflict, cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității R. Moldova.”
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a mulțumit Franței pentru că a contribuit la tranziția pașnică a puterii de la Chișinău în luna iunie. De asemenea, șeful diplomației moldovenești s-a referit la proiectele bilaterale sociale și economice, care ar urma să se intensifice în viitorul apropiat.
„Această vizită reconfirmă sprijinul Franței pentru R.Moldova, pentru dialogul politic și economic cu UE, dar evident și în plan bilateral. Astăzi am dezvoltat acest dialog, astfel ca R.Moldova să poată fi reconectată la spațiul european. Am discutat relația bilaterală, dorința de a intensifica dialogul politic și obținerea unor beneficii practice pentru cetățenii R.Moldova și Franței- proiecte comune în infrastructură, domeniul fiscal, recunoașterea permiselor de conducere și a diplomelor de studii. Este necesar să continuăm prezența puternică a culturii și limbii franceze în R.Moldova.”
Secretarul de Stat al Ministerului francez de Externe a avut o întrevedere și cu președintele Igor Dodon. Cel din urmă urmează să participe la cea de-a doua ediție a Forumului Păcii, care va avea loc la Paris, în luna noiembrie, iar cu această ocazie ar putea avea și o întrevedere cu președintele francez, Emmanuel Macron.
De asemenea Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Franței au semnat o Scrisoare de Intenție, privind finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a liniei de cale ferată Chișinău – Ungheni.